jesenski hit

Jesen je nezamisliva bez dobrog balonera, a 'it' djevojke pokazuju fantastične modele

19.09.2023 u 15:05

  • +11

Poznate dame u hit balonerima

Izvor: Profimedia / Autor: MATTPAPZ / BACKGRID / BACKGRID UK / BACKGRID / BACKGRID UK / PROFIMEDIA

Bionic
Reading

Burberry, brend kojeg je baloner proslavio više nego i jedan drugi komad predstavio je kolekciju za proljeće/ljeto 2024., a gošće revije prošetale su balonere u koje bismo se tako rado ušuškali u prvim danima jeseni

Prijelazno razdoblje, proljeće i jesen, sezone su višeslojnog odijevanja i apsolutnog vladara tmurnih i oblačnih dana – balonera. A nitko o kiši i promjenjivom vremenu ne zna više od Britanca, pa stoga ne čudi da upravo britanski brend, kultni Burberry stoji iza najpoželjnijih balonera.

Danas se na čelnom mjestu ove legendarne britanske modne marke nalazi engleski modni dizajner Daniel Lee koji je ondje stigao iz Bottege Venete kao zamjena Riccardau Tiscija. U novoj kolekciji naglasak je stavljen na obuću, no baloner kao nezamjenjiv dio ovog brenda također ima svoje zasluženo mjesto.

'Velika je pozornost i stručnost izrade posvećena baloneru, koji je očigledan izbor, ali u isto vrijeme pokušavamo stvoriti nove osjećaje naslijeđa, nove simbole brenda. Definitivno je prisutno istraživanje ženstvenije strane brenda, jer je Burberry tradicionalno ima mušku asocijaciju. Ali ne mislim da je to nužno žensko ili muško. Ima više fluidnosti. Riječ je o ležernijem kroju, skupocjenijim tkaninama poput svile i viskoze,' kaže Daniel Lee za BoF.

'Novi baloner ima niže smješten pojas, kroj je oštriji i tanji, a reviju je otvorio model od gabardina dok ju je zatvorio model od satena. Kultna karirana podstava zamijenjena je printom izvedenim iz apstraktnih elemenata oklopa koji nosi Burberryjev logo, vitez u galopu (prema jeziku brenda, EKD, 'Equestrian Knight Design', pobjednički rad na javnom natječaju koji je predstavio Thomas Burberry prije više od 120 godina). Zapravo, u kolekciji ima puno crne, bijele i bež boje, ali nema puno kariranog, što je hrabar potez s obzirom na to koliko je sastavni dio imidža marke,' otkriva.

Sam Lee sebe smatra nositeljem generacijskih promjena u modi, i to one realističnije i pragmatčiniji. U Buberryju žele da se ljudi ponovno zaljube u baloner, ali i krojenu odjeću, utjelovljenje vječne elegancije. Taj fokus na jedinstveni objekt komuniciran je na način koji mu daje kontekst i osvaja maštu ljudi.

A veliku modnu inspiraciju potaknule su slavne gošće revije, odjevene od reda u, pogađate, baloner. Rosie Huntington-Whiteley stigla je u pratnji supruga Jason Statham, a poznata po svom modnom minimalizmu i tihom luksuzu, ostala je vjerna klasičnom, bež baloneru. No, za razliku od nje, Kylie Minogue i Rachel Weisz posegnule su za primjercima u zelenim nijansama. Kylie u kožnom baloneru do koljena i Rachel u tamnozelenom modelu midi duljine potvrdile su ono što modni obožavatelji već neko vrijeme najavljuju – jesensku vladavinu zelene boje koja će u ormar unijeti chic dozu elegancije i sofisticiranosti.