U SAMOM EUROPSKOM VRHU

Hrvatska po kakvoći mora u top tri zemlje

30.04.2015 u 14:38

Bionic
Reading

'Hrvatska je godinama u samom europskom vrhu po čistoći mora. Kakvoća mora prošle sezone, kao i u prethodnom četverogodišnjem razdoblju, bila je izvrsna ili dobra na gotovo 99 posto točaka mjerenja. Tako dobro stanje ne bi bilo moguće bez kontinuiranog angažmana na očuvanju našeg mora', rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović

Ministar Zmajlović je na predstavljanju rezultata ispitivanja kakvoće mora na plažama hrvatskog Jadrana u 2014. najavio izradu Morske strategije.

'U tijeku je i izrada Morske strategije, osnove za buduću pomorsku politiku i morsko prostorno planiranje do 2020. Izrada je u tijeku te će biti donesena do kraja 2015. Sve to radimo kako bismo na najbolji mogući način očuvali morski okoliš i iskoristili njegov razvojni potencijal, posebno turistički', rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministar Zmajlović i Marija Šćulac Domac, pomoćnica ministra za klimatske aktivnosti, održiv razvoj i zaštitu zraka, tla i mora, prezentirali su na današnjoj konferenciji za medije podatke o rezultatima ispitivanja kakvoće mora koja se u Hrvatskoj neprekidno provode od 1989. Osnovni ciljevi programa praćenja kakvoće mora su zaštita zdravlja kupača, očuvanje visoke kakvoće mora, održivo upravljanje plažama te promidžba Jadrana i kvalitete turističke ponude.

Ispitivanje se provodi sukladno Uredbi o kakvoći mora te Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o upravljanju kakvoćom voda za kupanje, a program provode ovlašteni laboratoriji. U 2014. ispitivanje kakvoće mora provodilo se od 15. svibnja do 30. rujna.

Prema podacima ispitivanja kakvoće mora u 2014, more je u Hrvatskoj visoke kvalitete. Uzorci mora uzeti su sa 917 točaka ispitivanja u sedam priobalnih županija: Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačkoj.

Prema mjerenjima sukladno Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o upravljanju kakvoćom voda za kupanje, ocjenom izvrsno ocijenjeno je čak 875, odnosno 95,42 posto točaka ispitivanja. Njih 32 ili 3,49 posto ocijenjeno je dobrim za kupanje, a sedam ili 0,76 posto dobilo je ocjenu zadovoljavajuće. Na samo tri točke ispitivanja, ili 0,33 posto, more je ocijenjeno kao nezadovoljavajuće za kupanje.

Osim godišnje, donesena je konačna ocjena o kakvoći mora koja obuhvaća period od prethodne četiri sezone, od 2011. do 2014. Ocjenom izvrsno ocijenjeno je 896 ili 97,71 posto točaka ispitivanja, ocjenom dobro njih 13 ili 1,42 posto, zadovoljavajuće pet ili 0,55 posto, a nezadovoljavajuće tri, odnosno 0,33 posto točaka ispitivanja.

Morski okoliš dragocjena je baština i iznimno važan i vrijedan resurs. Više od 16 posto morskog teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000, a na moru se nalazi ili je s njim povezano osam nacionalnih parkova i parkova prirode.

Prema nizu godišnjih izvješća Europske agencije za zaštitu okoliša, kakvoća mora za kupanje u Hrvatskoj među najbolje je ocijenjenima u Europi. Hrvatska se po kakvoći mora nalazi u top tri zemlje, uz Cipar i Maltu.