pridržavanje dijete

Evo kako uspostaviti večernju rutinu koja pomaže u mršavljenju

28.05.2023 u 20:31

Bionic
Reading

Pridržavanje večernje rutine pomaže u preskakanju kasnonoćnih kaloričnih obroka i garantira kvalitetniji san koji pruža odmor potreban za pridržavanje režima tjelovježbe i zdravih obroka

Poznato je to koliko su kvalitetan san i dostatna količina spavanja važni za zdravlje, a brojna istraživanja pokazala su i da su pogodni za mršavljenje.

Naime znanstvenici i eksperti za mršavljenje ustanovili su da neke navike, poput kasnog odlaska na spavanje, kao posljedicu imaju debljanje jer često podrazumijevaju kasnije obroke što nerijetko obiluju masnoćama, soli ili šećerom.

'Ako uspostavite večernju rutinu i idete spavati svake večeri u vrijeme koje će vam osigurati dovoljno sna, prevenirat ćete kasne obroke koji ometaju pridržavanje plana mršavljenja', rekao je dr. Mike Bohl.

Večernje navike koje pomažu u mršavljenju svrstavaju se u dvije kategorije: prva se odnosi na navike koje pomažu tijelu da bolje procesuira hranu tijekom sna, a druga se odnosi na one koje pomažu u postizanju čvrstog sna i buđenja s osjećajem da smo se naspavali.

Procjenjuje se da bi odrasle osobe trebale spavati između sedam i devet sati noću, a to je iznimno bitno ako ste u režimu mršavljenja jer će vam upravo san omogućiti dovoljno energije za potrebnu tjelovježbu i volju da ne pokleknete pred žudnjom za 'zabranjenom' hranom.

Ne jedite kasno navečer iz dosade

Sigurno ste mnogo puta naišli na savjet da ne jedete kasno navečer, a dr. Bohl ističe da se radi o podosta kontroverznoj temi.

'Nevezano za vrijeme u kojem jedete, vaše tijelo će procesuirati kalorije na isti način. Imajući to u vidu, ljudi koji jedu kasnije često unose hranu s povišenim udjelom kalorija jer se najčešće ne radi o jedenju zbog osjećaja gladi, nego dosade', kaže liječnik te tvrdi da je ukidanje kasnovečernjih obroka efikasan način za smanjenje unosa suvišnih kalorija.

Ako poželite kasnu poslasticu, pobrinite se da sadrži protein kazein

Ako nikako ne možete odoljeti porivu da pojedete pokoji komadić hrane prije spavanja, pobrinite se da je bogat proteinima.

'Protein kazein se sporo probavlja pa će tijekom noći poslužiti tijelu da obnavlja mišiće', tvrdi dr. Bohl i napominje da ga je najlakše unijeti putem mliječnih proizvoda.

Vježbajte, ali ne prekasno

Ako se uhvatite tjelovježbe prije spavanja, velike su šanse da ćete teško utonuti u san jer tijelo tada žustro sagorijeva kalorije i nije spremno prebaciti se u stanje odmora.

Stoga intenzivniju tjelovježbu ostavite za jutarnje ili poslijepodnevne sate, a navečer se ograničite na ugodne šetnje.

Ne konzumirajte alkohol prije spavanja

Koliko puta vam se dogodilo da ste nakon večernjeg izlaska i konzumiranja alkohola imali problema zaspati? Doktor Bohl pojašnjava o čemu se radi.

'Alkohol sadrži mnogo kalorija te uništava san. Time ćete povećati dnevni unos kalorija i imati manje snage za vježbanje idući dan.'

Izgubit ćete više kilograma ako je u sobi hladnije

'Određena istraživanja sugeriraju da je temperatura prostorije jedan od faktora koji utječe na način na koji tijelo procesuira masnoće te da bi spavanje u hladnijoj prostoriji moglo poboljšati sagorijevanje kalorija', kaže dr. Bohl.

Osim toga, hladnija prostorija dokazano poboljšava kvalitetu sna i garantira veći stupanj energije ujutro.

Izbjegavajte plavu svjetlost

Plavu svjetlost emitiraju ekrani mobitela, laptopa, tableta, televizije i sličnih uređaja koje smo navikli gledati prije spavanja, a upravo je ona jedan od uzročnika lošijeg sna.

'Maknite sve uređaje kad se počinjete spremati za krevet jer će plava svjetlost omesti kvalitetu sna. Također, gledanje televizije i surfanje po internetu dodatno razbuđuju um i otežavaju utonuće u san.'

Držite se rasporeda

Pridržavanje rasporeda i večernje rutine pomaže tijelu da se navikne na doba u kojem ide na spavanje, ali i na količinu hrane koja mu je potrebna.

'Odlazak na spavanje i buđenje u otprilike isto vrijeme svakog dana pomaže u dohvaćanju ritma spavanja koji garantira čvrst san i osjećaj naspavanosti ujutro', zaključuje dr. Bohl.