zasitna i zdrava

Osmislili nutricionisti: Ukusna užina koja pomaže u mršavljenju i reguliranju krvnog tlaka neodoljiv je obrok

03.03.2023 u 11:32

Bionic
Reading

Do 78% osoba koje pate od viška kilograma imaju i probleme s povišenim krvnim tlakom, a upravo za njih nutricionisti su osmislili recept za užinu koja se sastoji od maslaca od kikirikija, banana i cimeta

Nedavna istraživanja ukazala su kako čak 65-78% osoba koje pate od viška kilograma, istovremeno boluju i od povišenog krvnog tlaka. Upravo za osobe s ovim problemom, nutricionisti su osmislili zdravu užinu koja pomaže u smanjenju kilograma, a istovremeno pogodno djeluje na krvni tlak.

Riječ je o kombinaciji kruha (tosta), maslaca od kikirikija, banana i cimeta, a najbolja od svega jest što se radi o obroku koji je brzo gotovo, privlačnog izgleda i iznimnog okusa!

Dakle, sve što vam je potrebno jest komad kruha ili tosta, po mogućnosti do cjelovitog zrna koji ćete premazati maslacem od kikirikija te obogatiti bananom narezanom na kolutiće i nježnim posipom od aromatičnog i zdravog cimeta.

'Ova kombinacija toliko je dobra jer je bogata proteinima, ugljikohidratima bogatim vlaknima i zdravim masnoćama koje stabiliziraju razine krvnog šećera, daju energiju i osjećaj sitosti', rekla je dijetetičarka i nutricionistica Rahaf Al Bochi.

Banane obiluju kalijem koji je ključan za pravilno funkcioniranje krvotoka i krvni tlak dok samo dvije velike žlice maslaca od kikirikija sadrže čak 7 grama proteina, 12 grama nezasićenih masnoća i 2 grama vlakana. Namažite ga na kruh cjelovitog zrna i tako obrok obogatite vitaminom B, željezom i raznim antioksidansima koji se nalaze u žitaricama.

Istraživanje iz 2019. godine dokazalo je kako upravo ova kombinacija pomaže u smanjenju tjelesne kilaže, tim više što pruža osjećaj sitosti, dok će kalij iz banana pomoći u borbi s visokim krvnim tlakom.