SLATKO U ZADNJI ČAS

Donosimo vam recept za jednostavnu čokoladnu tortu koju možete brzinski pripremiti za uskršnji stol

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 10.04.2020 20:56
  • Objavljeno 10.04.2020 u 20:56
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tigran Gasparyan / Alamy / Alamy / Profimedia

Ova jednostavna torta zaista je spas u zadnji čas. Ako nemate ideju što od slatkog pripremiti za svoje ukućane ovog vikenda, ovaj će vas recept riješiti svih briga. Ima li bolje kombinacije od torte koja je jednostavna za pripremu i ne iziskuje puno vremena, a povrh svega je i čokoladna? Teško da nam na pamet pada ukusniji desert za uskršnje blagdane

Sastojci

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 žlice ulja
  • 2 žlica hladnog mlijeka
  • 100 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice sode bikarbone (Ili 1 žličica praška za pecivo)
  • prstohvat soli
  • 50 g mljevenih lješnjaka
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • malo maslaca za premazati kalup promjera 26 cm

Premaz tamnijeg biskvita:

  • 2 žlice pekmeza od marelice

Čokoladna krema:

  • 2 dl vrhnja za šlag
  • 100g čokolade za kuhanje
  • 150 g mliječne čokolade
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

1. Izmiksajte jaja, šećer i vanilin šećer otprilike pet minuta dok se smjesa ne utrostruči i ne postane pjenasta.

2. U smjesu potom dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo, sol i lješnjake koje ste prethodno pekli u pećnici 15 minuta, ogulili i samljeli. Lagano i kratko promiješajte tek toliko da se sastojci sjedine pa polovicu smjesu ulijte u kalup za pečenje koji ste prethodno premazali s malo maslaca i pobrašnili, a višak brašna otresli.

3. Pecite na 180 stupnjeva 20 minuta (ne otvarajte pećnicu za to vrijeme). Provjerite s čačkalicom je li biskvit gotov. Izvadite van i pustite da se ohladi 20 minuta pa ga odvojite od kalupa i ponovite postupak s drugim biskvitom, ali u njega stavite 1 žlicu kakao praha i promiješajte. Dok se prvi biskvit peče, smjesu za drugi biskvit spremite u hladnjak.

4. Prvo stavljate tamni biskvit, ali ga okrenite naopako, odnosno na stranu na kojoj se pekao, tako da rupice sa zrakom gledaju prema vama. Premažite sa marmeladom koju ste kratko otopili na vatri.

5. Zakuhajte vrhnje za šlag tako da bude vruće, ali pazite da ne provri. Prije nego što počne ključati maknite ga s vatre i odmah unutra stavite tamnu čokoladu za kuhanje 100 g, pa još 150 g bilo koje druge čokolade koju imate (nije bitno koju). Dobro sve promiješajte da se sve čokolade dobro sjedine pa pustite da se glazura ohladi (oko 25 minuta), no pazite da se ne stisne.

6. Sipajte polovicu preko prvog biskvita s marmeladom. Preklopite drugim, svijetlim biskvitom pa izlijete ostatak čokolade. Na kraju sve dobro posipajte šećerom u prahu. Prije posluživanja tortu ostavite da se hladi u hladnjaku barem sat vremena.

U slast!

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!