ZA RUČAK BEZ PO MUKE

Špageti a la carbonara - jednostavno i fino jelo koje svatko može napraviti u tren oka

08.04.2020 u 12:18

Bionic
Reading

Jedno od najpoznatijih jela s tjesteninom ili pastom je carbonara. Jednostavno jelo s pancetom i jajima mnogima je omiljeno, a danas je zaštitni znak talijanske kuhinje, iako nitko sa sigurnošću ne može reći kad i gdje je nastalo

Oko povijesti carbonare još uvijek se lome koplja. Jedni kažu da je nastala negdje tijekom Drugog svjetskog rata kad je osiromašeno i ratom pogođeno stanovništvo pokušavalo nešto napraviti od sastojaka koje su dobili od američkih vojnika, uglavnom pancete i jaja (dehidriranih), te uz sastojke koje su imali: tjesteninu, papar i sir.

No, postoji i druga teorija, koja sugerira da je carbonara nastala evolucijom jela koje vuče korijen iz doba starih Rimljana te da se u originalu zvala 'cacio e ova' (sir i jaja) te da su je jeli rudari ili carbonari. Koja je teorija točna nitko sa sigurnošću ne zna, no zato većina uživa u ovom ukusnom jelu koje je izuzetno lako napraviti s nekoliko sastojaka koje, vjerujemo, svatko ima kod kuće.

I da - nemojte griješiti i u carbonaru staviti vrhnje za kuhanje, to rade Amerikanci, no ne i Talijani.

Potrebni sastojci za 2-3 osobe:

  • 350 g tjestenine (špageti ili linguini)
  • 2 jaja + 2 žumanjka
  • 1/3 šalice naribanog parmezana
  • 1/3 šalice pecorina
  • papar
  • sol
  • žlica maslaca
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g pancete nasjeckane na kockice

Priprema

Dok se tjestenina kuha, vilicom razmutite dva jaja sa žumanjcima. Razmućenim jajima dodajte naribani sir i malo papra, i zaista mali prstohvat soli (pazite da ne presolite jer su ionako slani sir, panceta, kao i tjestenina koja se kuhala u zasoljenoj vodi).

U dubljoj tavi popržite nasjeckanu pancetu, dodajte joj dva češnja češnjaka u komadu, te nakon 2-3 minute dodajte žlicu maslaca i pržite pancetu na slaboj vatri dok ne dobije zlatno žutu boju na krajevima. Kad je panceta gotova izvadite češnjak, koji je tu bio samo zbog mirisa.

U međuvremenu se i tjestenina skuhala (vodite računa da je al dente) te je kuhinjskim pomagalom za vađenje tjestenine ili velikom vilicom vadite iz lonca u tavu. Na zamarajte se ako pritom ulijete i malo vode u kojoj se tjestenina kuhala, to je dapače poželjno.

Ako je cijedite kroz cjediljku sačuvajte svakako pola šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina jer ćete tako dobiti željenu gustoću umaka.

Nakon što ste u toplu tavu dodali netom skuhanu tjesteninu dodajte joj smjesu jaja i sira te energično promiješajte dok sva tjestenina nije prekrivena svilenkastim umakom. Ako vam se čini da je tjestenina suha, dodajte vodu od kuhanja koju ste sačuvali.

Poslužite odmah tjesteninu i pospite s malo naribanog sira, dodajte nekoliko kapljica maslinovog ulja i uživajte u finoj i zasitnoj carbonari.