OSVAJA OKUSOM

Čokoladna babka stvorena je za hladne dane i uživanje uz kavu ili čaj

05.02.2022 u 11:22

Bionic
Reading

Babka je kao stvorena za hladne dane, a ni njezina priprema nije za nestrpljive koji žele kolač gotov u pet minuta. Korijene vuče iz istočne Europe, a nešto je između kuglofa i orahnjače, s tim da tijesto bogato maslacem jako podsjeća na francuske brioche

Ako želite uživati u finoj babki morat ćete uložiti malo vremena i truda, a nagradit ćete se na kraju mekanim, sočnim zalogajima tijesta koji okusom podsjećaju na brioche i čokoladnim punjenjem kojem po želji možete dodati mljevene lješnjake ili orahe ili pak čokoladu zamijeniti omiljenim džemom. Kad se jednom odvažite na izradu babke, nećete požaliti ako volite ovaj tip kolača.

Potrebni sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 90 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli
  • 2 velika jaja
  • 120 g maslaca sobne temperature

Za kremu

  • 120 g maslaca sobne temperature
  • 250 g tamne čokolade

Priprema

U posudu stavite kvasac, oko 50 g brašna, 120 ml mlakog mlijeka i dvije žlice šećera. Dobro izmiješajte, prekrijte posudu plastičnom folijom i ostavite pola sata na toplom. U veću posudu stavite jaja, preostali šećer te dobro izmiješajte. Dodajte smjesi preostalo mlijeko, te kvasac koji se dignuo.

Promiješajte te dodajte ostatak brašna, prstohvat soli i krenite na izradu tijesta. Kad se smjesa poveže, dodajte malo komadiće maslaca koji mora biti sobne temperature. I ne žurite se, kad se jedan komad maslaca spoji s tijestom dodajte drugi i tako dok ne dobijete glatko tijesto. Ne treba vas brinuti kao se čini da je tijesto premekano.

Ostavite da se na toplom diže sat do sat i pol ili dok se smjesa ne udvostruči. Za to vrijeme otopite čokoladu na pari.

U rastopljenu čokoladu umiješajte maslac da se smjesa sjedini. Kad se tijesto udvostručilo premiješajte ga i razvaljajte na veći pravokutnik debljine oko pola cm, a kraća strana bi trebala biti duljine kao kalup u kojem ćete peći babku.

Tijesto zatim premažite čokoladnom kremom te ga zarolajte (dužu stranicu).

Ako vam se čini da je čokoladna krema previše tekuća i da curi stavite ga u hladnjak na pola sata da se krema malo stisne.

Zarolano tijesto prepolovite po dužini oštrim nožem pa koristeći oštar nož. Dobit ćete dva komada koja ćete ispreplesti, a rubove stisnite kako se tijesto ne bi odvojilo.

Pravokutni kalup obložite papirom za pečenje i zarolanu babku stavite u kalup.

Pokrijte je plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom oko 45 minuta.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i babku pecite 40-ak minuta, a čim dobije zlatno-smeđu boju prekrijte je folijom da ne zagori.