za zdravlje mikrobiote

Brzo gotovo: Ova ukusna i topla večera jača imunitet i pomaže u mršavljenju

19.01.2024 u 12:31

Bionic
Reading

Topla povrtna juha koja obiluje vlaknima i hranjivim tvarima zasitna je večera koja osnažuje imunitet te potiče pravilan rad probave

'Tijekom siječnja posebno je bitno staviti naglasak na oporavak crijevne mikrobiote koja je kod mnogih oštećena nakon povišene konzumacije alkohola te slatke, slane i masne hrane. Zdrave juhe jedan su od najboljih načina za oporavak', savjetuje nutricionistica Itziar Digon u razgovoru za Vogue.

Nakon što su brojni stručnjaci odavno utvrdili kako je odlazak na radikalne dijete i detoks organizma mjera koja je znatno češće štetna po zdravlje, nego što donosi benefite, mnogi su u potrazi za zdravijim načinima mršavljenja, ali i jačanja imuniteta u hladno zimsko doba.

Tu na scenu stupaju tople i ukusne juhe koje su zbog niza zdravih sastojaka bogatih vlaknima i hranjivim tvarima sjajan odabir za barem jedan obrok u danu.

Ključno je staviti naglasak na obilje povrća, ističe nutricionistica, koja je dala i konkretne savjete što bismo sve mogli uključiti u juhu koja će pogodovati zdravlju crijevne mikrobiote, osnaživanju imuniteta, ali i gubitku kilograma.

'U svojoj omiljenoj juhi koristila sam celer, koromač, poriluk, crveni kupus, tikvicu, češnjak, luk, rajčicu i brokulu. Izrezala sam povrće na komade i stavila sve u lonac s vodom, dodala kurkumu i kvinoju. Ako želite, možete također odabrati rižu ili rižinu tjesteninu', pojašnjava Digón i dodaje:

'Ovo može biti samostalno jelo za večeru, jer nutritivno gledano ova juha zadovoljava sve potrebe organizma. Isto tako, za pojačavanje osjećaja sitosti, možete dodati usitnjeno tvrdo kuhano jaje.'

Zdrava mikrobiota pomaže nam probavljati hranu, ima sposobnost proizvodnje tvari ključnih za pravilan rad organizma i vrlo je bitna za pravilan rad imunološkog sustava.

Kako bismo osigurali pravilno funkcioniranje mikrobiote, ključno je konzumirati hranu bogatu vlaknima (poput ove juhe) jer nam ona pomažu u obnavljanju ravnoteže u crijevima, uz pružanje visokog unosa antioksidansa.

'Povrtne juhe sjajan su način za gubitak kilograma jer sadrže malo kalorija, a visok udio vlakana. Možete ih obogatiti i namirnicama kao što su artičoke, celer, rotkvice ili repa', zaključuje nutricionistica.