PUTOVANJA

Američki portal među najpoželjnije srpanjske destinacije uvrstio i jednu hrvatsku

06.06.2023 u 16:51

Bionic
Reading

Polako ulazimo u vrijeme pune turističke sezone, a većina karata već je podijeljena i krajnje je vrijeme za odluku o odredištu, pa dobro dođu i preporuke. Jednu je dao američki portal AFAR, ponudivši deset mjesta koja predlažu svojim sunarodnjacima kao najbolje destinacije za one koji žele putovati u srcu ljeta, tijekom srpnja

AFAR je portal osnovan 2009., sjedište mu je paralelno u New Yorku i San Franciscu, a okrenut je takozvanim iskustvenim putovanjima, posebno za višu platežnu turističku klasu. To bi značilo da u svojim člancima promoviraju putovanja na kojima se može doživjeti nešto novo, u skladu s lokalnim načinom života i običajima. Za svoje su pisanje nagrađivani, uključujući priznanja za najbolje turističke priče.

U svome nedavno objavljenom članku o deset najboljih srpanjskih odredišta ponudili su mjesta koja su i inače popularna među Amerikancima, a takav je i jedini hrvatski predstavnik na popisu, Hvar. Ostatak je razasut po svim meridijanima.

Na prvom mjestu je tako Antigua u Gvatemali, nekadašnja prijestolnica te zemlje i lokalitet s UNESCO-ovog popisa svjetske baštine zbog iznimne barokne arhitekture. Slijedi Queenstown na Novom Zelandu, najviše zbog maorskog nasljeđa i prirodnih ljepota. Treći je francuski Aix-en-Provence, pa dva američka predstavnika - Coeur d’Alene u Idahu te kalifornijski San Diego.

Šesti je sjeverni Jutland u Danskoj, a nakon Hvara slijedi kanadski Calgary. Na devetom mjestu je poluotok Olympic u američkoj sjeverozapadnoj saveznoj državi Washington, da bi deseti bio karipski raj Bahami.

Što se tiče Hvara, autori AFAR-a ističu ga kao alternativu hiperpopularnom Dubrovniku, gradu koji američki turisti i dalje u velikom broju poistovjećuju s 'Igrom prijestolja'.

'Hvar je često u sjeni među stranim posjetiteljima u odnosu na Dubrovnik, poistovjećen s 'Igrom prijestolja', ali Hrvati cijene ovaj povijesni otok s popločanim ulicama i baštinom pod zaštitom UNESCO-a. Hvar je šarmantno retro utočište različito od ostatka primorskih gradova Mediterana', kaže AFAR lijepim riječima, bez obzira što pomalo zanemaruju popularnost ovog grada na istoimenom otoku.

Među atrakcijama koje posjetitelje u Hvaru očekuju u srpnju portal ističe Festival levande 14. i 15. srpnja u obližnjem živopisnom selu Velom Grablju, na kojem 'možete očekivati sve u rasponu od sajma obrta do radionica za gradnju suhozida, kao i priliku da gledate kako se od svježe ubranog cvijeća lavande proizvodi ulje'. Kao drugu atrakciju - između mnogih na Hvaru - ističu čipku koju od niti listova agave rade hvarske benediktinke, a koja je dio UNESCO-ovog popisa nematerijalne svjetske baštine.