PUTOVANJA KROZ PRIRODU

Što sve treba znati da pustolovina s ruksakom na leđima bude pravi užitak

30.05.2023 u 13:05

Bionic
Reading

Trend putovanja u prirodu jedna su od pozitivnijih promjena navika koje je donijelo pandemijsko vrijeme, sada - nadamo se - ostavljeno iza nas. Riječ je o globalnom fenomenu, a i kod nas je izrazito porasla popularnost takvih izleta, bez obzira je li riječ o planinarenju ili dugim šetnjama

Specijalizirani časopisi i portali puni su savjeta o stazama za hodanje, agencije širom svijeta nude aranžmane koji uključuju višednevne hodačke rute, u čemu i Hrvatska sa susjednim državama ima štošta ponuditi. Osim toga, vraćeno je i nekadašnje značenje pojma backpacking, putovanja s ruksakom, koja su - posebno za mlade ljude - jedno od najljepših zamislivih iskustava.

No u današnjem svijetu nije dovoljno samo nabaciti naprtnjaču i krenuti te zbog vlastite udobnosti i sigurnosti valja dosta toga imati na umu. Ovih deset savjeta pomoći će početnicima, bez obzira odlučili se za čudesnu velebitsku Premužićevu stazu ili neku daleku i egzotičniju destinaciju.

Recite nekome kamo idete

Uistinu prvo pravilo backpackinga - ma koliko bili skloni improvizaciji - jest da nekome kažete kamo idete i kad se vraćate. Na ovakvim putovanjima mogu se dogoditi razne nezgode, od ozljeda do promašenog puta, posebno ako se pješačenje oduži do mraka. Kako biste bili sigurni da će vas netko tražiti ako se izgubite, uvijek je dobro imati osobu ili osobe koje će znati gdje ste i kad vas mogu očekivati. Današnja tehnologija omogućava još sigurnija rješenja, pa je dobro i za vrijeme putovanja obavještavati obitelj ili prijatelje o kretanju te dokle ste stigli.

Pazite na težinu tereta

Posebno ako ste zamisliti da ćete spavati u prirodi, tri najvažnija dijela opreme su šator (ili neki drugi zaklon), ruksak i vreća za spavanje. Ako to troje (mislimo na prazan ruksak) ukupno teži više od šest kilograma, to je već planinarenje s težim teretom. Zato kao cilj stavite ograničenje težine što je više moguće, bit će vam lakše na putu. Neke druge stvari ne možete odbaciti, ali je za ovo troje vrlo isplativo uložiti malo više novca kako biste kupili kvalitetniju i lakšu opremu.

Budite realni pri određivanju dnevnih udaljenosti

Prilikom planiranja svoje pustolovine, postavite realne ciljeve dnevnih udaljenosti koje možete prijeći. Izračunajte ih tako da vam se ne dogodi da vas između dva kampa ili planinarska doma ili nekog drugog oblika smještaja uhvati mrak. Većina ljudi voli varirati dužine, ovisno o težini i zanimljivosti terena, otprilike između šest i 20 kilometara dnevno. To ovisi o više faktora: ukupnoj dužini rute, visinskoj razlici, formi, broju dana koje imate na raspolaganju. A dobro će vam doći i malo opuštanja navečer nakon sati hodanja, posebno ako se nađete negdje među društvom.

Ponesite hranu bogatu proteinima

Kako biste ograničili težinu tereta koji nosite, budite oprezni s količinom hrane u ruksaku, bez obzira hoćete li putem imati prilike za kupovinu. Selektivnost vrijedi i za vrstu hrane. Odlučite se za obroke koji zauzimaju malo mjesta i bogati su proteinima, jer itekako će vam trebati energija da biste se mogli kretati cijeli dan.

Pripremite se na vrijeme

Mnogi početnici griješe kad misle da je višednevno hodanje ili planinarenje lak zadatak. To najviše ovisi o tome kojim putem ćemo se uputiti, ali već i sama oprema pridonijet će težini zadatka i zahtijevat će određenu razinu tjelesne forme. Da bi cijelo iskustvo bilo zabavnije i da izbjegnete nepotrebne teškoće, u mjesecima prije polaska provodite dane hodajući, idite na dnevne brdske izlete, a ako baš nemate druge mogućnosti, možete vježbati na steperu u teretani (makar je boravak na otvorenom nezamjenjiv). Prilagodite svoje pripreme zadatku pred vama - ako vas čekaju veći usponi, takvi trebaju biti i treninzi. A i takvi dnevni izleti u prirodu istinsko su uživanje.

Pripremite karte terena

One starinske, papirnate karte imaju svojih čari, a često nude i informacije kakvih nemate u digitalnim varijantama. No one koje su dostupne na internetu itekako su korisne, a i lakše za nošenje. Posebno se to odnosi na one koje možete 'skinuti' za korištenje i na područjima bez signala. Tu su i specijalizirane aplikacije poput AllTrails, na kojima možete i vidjeti kuda treba ići, pratiti kako napredujete, pa i 'snimiti' vlastitu rutu koju će kasnije drugi moći koristiti.

Pripremite se za vremenske (ne)prilike

Jedna od stvari koje svakako trebate pokušati predvidjeti su promjene vremena, a posebno se valja pripremiti za kišu. Nije toliko problem u tome što ćete ponekad pokisnuti, jer mokra kosa nije nešto što bi vas trebalo zaustaviti, ali sigurno ne želite na leđima imati ruksak pun mokre odjeće - kao takva je neupotrebljiva, a i znatno teža. Zato je dobar kišni pokrov za ruksak jedan od važnijih dijelova opreme. Često i dolazi u kompletu s kupljenim ruksakom. Držite tu 'kabanicu' (kao i onu kojom ćete sebe pokriti) u lako dostupnom džepu, jer vrijeme se ponekad može vrlo brzo promijeniti.

Ne ostavljajte tragove za sobom

Jedno je od osnovnih pravila boravka u prirodi. Okoliš treba poštovati na ovakvim pustolovinama, zato prirodu ostavite netaknutom kako bi i drugi mogli uživati u njoj nakon vas. Ne odnosi se to samo na (ne)ostavljanje smeća i njegovo nošenje do najbližeg usputnog mjesta za odlaganje, nego i da izbjegavate uznemiravati životinje, uništavati biljni svijet, stijene i sve drugo što postoji milijunima godina. Kući kao suvenir ponesite uspomene, a ne djeliće prirode.

Ponesite toaletni papir i vlažne maramice

Kad ste na višednevnom putovanju u prirodi, uz spavanje na mjestima na kojima takvih 'sadržaja' nema ili su nedovoljni, ponekad ćete se morati snalaziti. Zato u prtljazi nosite i ovaj dio higijenskog pribora, bilo zbog odlaska na WC, bilo, u slučaju vlažnih maramica, zbog pranja tamo gdje nemate priliku za tuširanje ili umivanje. A s obzirom na napore koji vas čekaju, trebat će vam takva vrsta osvježenja. Da ne bi ispalo da proturječimo prethodnoj točki, ne ostavljajte toaletni papir gdje god vam padne na pamet, nego ga zakopajte kako bi se lakše razgradio. Vlažne maramice se puno teže razgrađuju, pa one koje upotrijebite nosite sa sobom do najbliže kante za smeće.

Ne propuštajte doručak

Svako jutro svog putovanja prirodom počnite najvažnijim dnevnim obrokom. Doručak će dati snagu koja će vašem tijelu trebati tijekom dana da biste lakše prelazili udaljenosti koje vas čekaju. Jasno, nećete moći uvijek pojesti 'konkretniji' doručak, ali jela poput zobene kaše uvijek je lako pripremiti, ne zauzimaju puno mjesta i osiguravaju dovoljno hranjivih tvari.