PUTOVANJA

Interrail se vraća na velika vrata: Putujte sporije, udobnije i čišće

27.05.2023 u 08:39

Bionic
Reading

Nekad je omiljeni način putovanja Europom mladim ljudima predstavljao Interrail, željeznička karta koja je značila prozor u svijet. A onda su došli jeftini letovi, sve se ubrzalo i način putovanja se sasvim promijenio. Premda je stalno postojao, Interrail se sada vraća na velika vrata

Osim ekoloških razloga, ima i drugih faktora koji su pridonijeli ponovnom uzletu. Časopis Time Out ovih dana predstavio je, kako su ga nazvali, 'ultimativno trotjedno putovanje Europom'. Ili, riječima autora članka: 'Zamislite prizor: iskrcate se u centru najboljih gradova na kontinentu, gdje možete jesti, zabaviti se i razgledavati ono što vas zanima prije nego odlučite kada idete do sljedećeg odredišta, bez diktata letova i gnjavaže na prepunim aerodromima. Uz to, putujući vlakom vidjet ćete spektakularne krajolike.'

Za neupućene, evo što je Interrail. Pojednostavljeno, riječ je o obliku putovanja uz pomoć međunarodne željezničke karte Interrail Pass, a koja omogućava putovanje do više od 40 tisuća odredišta u 33 europske zemlje, uključujući Hrvatsku. Može je kupiti svaki stanovnik našeg kontinenta, s tim što oni mlađi od 27 i stariji od 60 godina mogu računati na popuste. Žitelji drugih kontinenata mogu kupiti drugu varijantu, nazvanu Eurail Pass.

Ima više vrsta karata, od onih namijenjenih putovanjima samo kroz jednu zemlju, pa do onih nazvanih Global Pass za više država, a onda su tu i podvrste. Primjerice, ona za sedam dana putovanja u jednom mjesecu ili 15 dana u dva mjeseca... Ovisno o izabranom, kreću se i cijene, od najjeftinijih za četiri dana putovanja u mjesecu za 194 eura do 711 eura za tri mjeseca neograničenih putovanja. Na relacijama za koje je potrebna rezervacija sjedišta ona se dodatno plaća.

Time Out je posložio zanimljiv trotjedni itinerar za koji kažu da omogućava istraživanje nekih od kultnih europskih gradova, dovoljno vremena za razgledavanje i stvaranje uspomena za cijeli život. Kako ćete vidjeti, obratnim putem ova se ruta može 'odraditi' i iz Hrvatske, a ovaj časopis preporučuje za to kartu 'Deset dana u dva mjeseca'. No krenimo onako kako stoji u preporuci, a ostale savjete za svaki od gradova možete pročitati u samom članku ili - neka vas vodi ono što vas najviše zanima.

Polazna točka je Amsterdam, od prvog do trećeg dana. Sljedeća destinacija je Bruxelles (od trećeg do petog dana), do kojeg se putuje dva sata, a vlakovi prometuju svaki sat do kasno navečer, uz obveznu rezervaciju koja traži doplatu. Iz 'glavnog grada EU-a' put vodi u Pariz (od petog do sedmog dana), a vlakovi prometuju svakih pola sata i vožnja traje 90 minuta, opet uz obveznu rezervaciju i neveliku doplatu.

Slijedi duže putovanje do Milana (od sedmog do devetog dana), što traje između sedam i devet sati, ovisno o vrsti vlaka. Ne zaboravite rezervaciju sjedišta. Sljedeća logična postaja je Venecija (od devetog do 11. dana), do koje se iz Milana putuje dva i pol sata, uz rezervaciju smještaja.

Još jedno duže putovanje ono je do Beča (od 11. do 14. dana) i traje između sedam i 11 sati, opet uz rezervaciju, ali za neke rute. Za tolika putovanja ugodniji su noćni vlakovi s kolima za spavanje jer se na odredište ipak dođe odmorniji. Iz glavnog austrijskog grada putuje se dva i pol sata do Budimpešte (od 14. do 16. dana) vlakovima u kojima nema rezervacije sjedišta.

Predzadnja etapa je od Budimpešte do Praga (od 16. do 18. dana), a najkraće putovanje - sedam sati - ono je vlakom koji iz mađarske metropole polazi u 9.30, uz rezervaciju sjedišta na većini linija. Slijedi četverosatno putovanje u Berlin (od 18. do 21. dana) bez potrebe za rezervacijom sjedišta. A onda se, uz nešto presjedanja, može i do Hrvatske.