PUTOVANJA

Otkrijte Albaniju - Lonely Planet preporučuje ovih osam destinacija

03.06.2023 u 11:04

Bionic
Reading

Kao najvažniji turistički aduti Albanije obično se spominju kilometarske pješčane plaže, posebno oko Drača, grada koji je zbog toga postao jedan od simbola mahnite preizgrađenosti. No jedna od najsiromašnijih europskih država može još mnogo toga ponuditi, od prirode do povijesnih znamenitosti, uz izrazito povoljne cijene

Našim ljudima Albanija nije daleko, a nekadašnje predrasude o lošim cestama i drugoj infrastrukturi sve izrazitije padaju u vodu. Jasno, putnici svuda mogu vidjeti primjere velikog siromaštva kombiniranog s najluđim zamislivim arhitektonskim kreacijama poput kvazipovijesnih hotela, a tu su i tisuće neizbježnih betonskih bunkera iz vremena paranoičnog režima, ali Albanija napreduje i mnoge lokacije uistinu su privlačne. Lonely Planet složio je listu osam najzanimljivijih tamošnjih odredišta. Neka bar jednako zanimljiva su preskočena, poput Berata ili Butrinta, pa se popis može i proširiti prema osobnim preferencijama.

1. Selo Theth ('za ljubitelje prirode i pustolovina')

Lonely Planet kaže da je Theth najmirnije mjesto koje možete posjetiti u Albaniji. Ovo malo selo ugnijezdilo se u planinskom području idealnom za planinarenje, a kao posebne poslastice spominju se uspon do izvora zvanog Plavo oko te put od Thetha do Valbone.

2. Korča/Korce ('najljepše mjesto u Albaniji')

Vodič preporučuje svim posjetiteljima Korce obilazak starog bazara, bogatog otomanskom arhitekturom iz 13. stoljeća. Među ostalim atrakcijama sugeriraju kafić Kooperativa s komunističkom ikonografijom te kušanje lozovače.

3. Gjirokastra ('najbolja za upoznavanje albanskih tradicija')

Poznata kao 'kameni grad', Gjirokastra je upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine uz vrlo sličan i živopisan Berat, udaljen sat-dva vožnje. U komunističkoj eri ovaj je grad bio najpoznatiji kao rodno mjesto diktatora Envera Hoxhe. Glavne atrakcije su bazar i dvorac te kuća obitelji Zekati, građena početkom 19. stoljeća i pretvorena u svojevrsni etnografski muzej. Gjirokastra je poznata i po vinima te odličnoj lokalnoj kuhinji.

4. Dhermi ('najbolje plaže')

Ako ste željni kupanja i sunčanja, Dhermi bi vam trebao biti visoko na listi želja. Riječ je o jednom od bisera Albanske rivijere, poznatom i po nekoliko glazbenih festivala. Ovo ljetovalište s lijepim plažama i modernim barovima postalo je vrlo popularno među mlađom publikom koja putuje da bi partijala.

5. Skadar ('najbolji grad sjeverne Albanije')

Uz samu granicu s Crnom Gorom i na obali velikog jezera, koje je po njemu dobilo ime, Skadar/Shkodra je jako različit od većine albanskih gradova. Podsjeća pomalo i na talijanska urbana središta, a kako je riječ o ravničarskom kraju u kojem se spajaju rijeke Drim i Bojana, bicikl je omiljeno prometno sredstvo. Osim šetnji i uživanja u bogatoj gastronomiji te kafićima u centru, svakako treba posjetiti tvrđavu Rozafa, s koje puca pogled na Skadarsko jezero, grad i okolicu.

6. Lin ('najmirnije selo u Albaniji')

Premda smješten uz Ohridsko jezero, popularno među turistima, Lonely Planet o Linu govori kao o skrivenom dragulju. Selo je blizu granice sa Sjevernom Makedonijom, a Ohridsko jezero zajednički je upisano na UNESCO-ov popis svjetske baštine ovih dviju zemalja. Najpopularnija aktivnost je ribolov, a glavna atrakcija - osim jezera - svakako je arheološko nalazište iznad sela s crkvom iz 6. stoljeća, u kojoj su dobro očuvani mozaici. Obala Ohridskog jezera ljepša je s makedonske strane, no ni s albanske nije 'za baciti'.

7. Saranda ('najposjećenije albansko ljetovalište')

Jedan od najradije posjećivanih albanskih gradova svakako je Saranda, južni ulaz na Albansku rivijeru. Glavni mamac je najpoznatija plaža u zemlji, Ksamil, u neposrednoj blizini. Saranda obiluje brojnim restoranima i dosta burnim noćnim životom, a tijekom dana možete istraživati okolne plaže. Popularni su i izleti na nešto udaljenije plaže Kakome i Krorez. Ako biste i plažu i nešto mirniji boravak, putujte u svibnju, lipnju ili rujnu.

8. Porto Palermo ('najpodcjenjenija destinacija Albanske rivijere')

Još jedan grad na jugu, Porto Palermo, najpoznatiji je po trokutastoj tvrđavi, pomalo nalik onoj svetog Nikole u Šibeniku. Oko tvrđave - koja je zanimljiva sama po sebi - nalaze se neke od najočuvanijih i najmirnijih albanskih plaža, a u okolici su vrlo popularni kampiranje i obilasci obale kajacima.