PUTOVANJA I POLITIKA

Ako vam je Island dosad bio skup, uskoro će s novom taksom postati još skuplji

15.10.2023 u 20:55

Bionic
Reading

Malo je destinacija koje su proteklih godina doživjele toliki skok popularnosti kao što je slučaj s Islandom. Prvo je bila riječ o egzotici i opčinjenosti čudesnom prirodom, da bi se - kao i na mnogo drugih mjesta - pretvorilo u masovku. I na Islandu, kao i drugdje, pokušat će tome stati na kraju uobičajenim 'alatom' - novim taksama.

Island je i dosad bio poznat kao prilično skupo odredište, cijene su u pričama putnika zauzimale skoro jednako učestalo mjesto kao najveće otočne atrakcije poput Plave lagune, vulkanskih krajolika, vodopada, ledenjaka ili gejzira. Uskoro bi - premda detalja još nema - mogao postati još skuplji.

Priča je krenula od uobičajene statistike: Island je 2009. ugostio 464 tisuće turista, da bi u deset godina taj broj porastao na oko dva milijuna posjetitelja godišnje. A sve to u zemlji s oko 360 tisuća stanovnika, makar raširenih na prostoru dvostruko većem od Hrvatske. Jedna od popularnih točaka, kanjon Fjadrárgljúfur, morao je svojedobno biti zatvoren za posjete jer tamošnja priroda nije mogla više izdržati navalu turista, privučenih videom kojeg je za pjesmu 'I’ll Show You' tamo snimio Justin Bieber.

Da bi sačuvali svoj najvažniji resurs - bajkovitu prirodu - islandske vlasti najavile su planove za uvođenje posebne turističke takse kakva već postoji u nekim zemljama, na neki način i kod nas kroz sustav turističke pristojbe, samo s drukčijim ciljevima. Primjerice, u Njemačkoj se takva taksa koristi za promociju nacionalne umjetnosti i kulture, a u Butanu, koji je najpoznatiji među državama koje imaju ovakav namet, za financiranje programa održivosti.

Islandska premijerka Katrín Jakobsdóttir planove o uvođenju takse otkrila je u razgovoru za Bloomberg, ali bez detalja. Samo je rekla da za početak novi namet neće biti visok, a naplaćivat će se kao neka vrsta gradskog poreza ljudima koji borave kao turisti na Islandu. Nema informacija ni kada bi se trebao početi naplaćivati, niti na koji način će sve biti organizirano.

Ovaj trend je u posljednje vrijeme zahvatio veliki broj popularnih destinacija. Kako piše portal Afar, Manchester je uveo naknadu od jedne funte koja će se dodavati na svako noćenje u tom gradu. Barcelona je svoju turističku pristojbu podigla s jednog na 3,50 eura za svako noćenje, Edinburgh čeka odobrenje škotskog parlamenta za uvođenje takse od 2 funte za noć, a Havaji su uveli 'zelenu taksu' od 50 dolara koje treba platiti svaki posjetitelj te američke savezne države. Venecija također uvodi taksu od 5 eura za svakog dnevnog izletnika koji dođe u 'Kraljicu Jadrana' a da tamo ne noći (uključujući i putnike na kruzerima).

Jedan od rekordera je Amsterdam, koji od 2024. uvodi najvišu turističku taksu u Europi, doista velikih 12,5 posto od cijene svakog hotelskog noćenja.