RAT S APARTMANIMA

U New Yorku će iznajmljivanje stanova turistima postati skoro nemoguće, hoće li ih i drugi slijediti?

01.10.2023 u 10:48

Bionic
Reading

Uz kaos u zračnom prometu i pokušaje zaustavljanja postpandemijskog nikad masovnijeg turizma, jedna od najvažnijih tema globalne turističke industrije ove godine svakako je odnos prema platformama za turistički najam stanova u svjetskim gradovima (uključujući one u Hrvatskoj)

Uz sve češće prijevare lažnih domaćina i cijene koje odudaraju od koncepta iznajmljivanja stambenih prostora, već godinama se govori o doprinosu tih platformi (AirBnB je samo jedna od njih) izumiranju najatraktivnijih dijelova najpopularnijih gradova iz kojih se domicilno stanovništvo masovno iseljava. O različitim mjerama koje se zbog toga smišljaju i poduzimaju već smo pisali.

Grad koji je prvi, prije više godina, krenuo u rat s iznajmljivačkim platformama svakako je New York, a sada je dodatno postrožio uvjete iznajmljivanja stanova zbog rušenja tržišta dugoročnog najma i ugrožavanja poslovanja tamošnjih hotela, ali i pritužbi stanara u zgradama kojima smetaju buka, prljavština, pa i kriminal. Sada se zbog toga postavlja pitanje je li u Velikoj Jabuci došao kraj turističkim apartmanima?

Prekretnica je došla 5. rujna, kad su stupila na snagu nova pravila o kojima će trebati razmišljati svatko tko želi izbjeći inače često preskupe njujorške hotele, u kojima je noćenje u prosjeku 30 posto skuplje nego u apartmanima. Doslovce preko noći dramatično je pao broj ponuđenih apartmana. Portal AFAR je pretragom nasumično izabranih datuma u listopadu na području cijelog tog velikog grada našao samo 487 stanova koji se cijeli iznajmljuju. U ožujku ove godine, prema procjeni gradskih vlasti, samo na AirBnB-u bilo je skoro 11 tisuća takvih jedinica, čiji su vlasnici i tada, a posebno sada, kršili gradske propise. Za usporedbu, prema službenim podacima, samo u Splitu je trenutno više od sedam tisuća registriranih apartmana.

Do 5. rujna New York je zabranjivao vlasnicima stanova iznajmljivanje na razdoblje kraće od 30 dana (tamo se to smatra kratkoročnim najmom) ako nisu za vrijeme boravka gostiju u stanu. Dakle oni koji bi unajmljivali takav stan mogli su u njemu biti sami samo ako bi došli na duže od mjesec dana. Također, bilo je zabranjeno iznajmljivanje stana za više od dvoje nepovezanih gostiju u isto vrijeme. Odnosno, nije se moglo primiti jednog gosta u jednu sobu, a drugog u drugu, ili ih nagurati po krevetima u jednoj sobi. I tu imamo domaću paralelu, brojne hostele (ili 'hostele') s više kreveta koji se praktički bez ikakvog ograničenja otvaraju u stambenim zgradama, bez potrebe za suglasnošću ostalih stanara u zgradi.

Što se promijenilo u najvećem američkom gradu? Pravila nisu postala naročito stroža od dosadašnjih, ali se prekršiteljima gledalo kroz prste. Nakon 5. rujna grad je za kršenja spomenutih propisa uveo kazne koje idu do pet tisuća dolara. AirBnB s više pokrenutih sudskih parnica već godinama pokušava 'pripitomiti' vlasti u New Yorku, ali sudovi su uvijek stajali na stranu grada. Jedino što su postigli kao 'zaobilaznicu' jest da se vlasnici stanova službeno registriraju za kratkoročni najam, ali uz iznimno strog popis kriterija. S druge strane, ako neka od platformi nastavi nuditi apartmane koji ne udovoljavaju tom uvjetu, mogu i one biti kažnjene sasvim pristojnim iznosom.

U većini drugih američkih gradova pravila se nisu naročito mijenjala, zato AirBnB često navodi primjere Los Angelesa ili San Francisca, gdje se stanovi mogu iznajmljivati turistima i kad vlasnik nije prisutan. No diktat New Yorka morali su prihvatiti. Još uvijek ne otkazuju rezervacije za posjete kraće od 30 dana koji će biti realizirani do 1. prosinca. No sve takve za turiste koji su željeli putovati nakon tog datuma, dakle i one koji su željeli u New Yorku provesti Božić ili dočekati Novu godinu, otkazane su, a gostima će novac biti vraćen. Ako ste među takvima, provjerite status svoje rezervacije.