nakon godinu i pol

Zdenka Badovinac odlazi s mjesta ravnateljice MSU-a, evo tko će je zamijeniti

13.09.2023 u 14:57

Bionic
Reading

Jutarnji piše kako je Slovenka Zdenka Badovinac dala ostavku na mjesto ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti. Od 1. listopada vršiteljica dužnosti ravnateljice bit će Vesna Meštrić, dugogodišnja kustosica muzeja i voditeljica Zbirke Richter, te voditeljica odjela zbirki

Kada je došla na čelo muzeja, nakon Snježane Pintarić, mnogi su bili euforični i očekivali brz uspon muzeja te mnoge međunarodne izložbe svjetskih autora.

To ne čudi, jer Badovinac je među strukom na sjajnom glasu, njen rad poznaju mnogi inozemni umjetnici i kustosi, a poznato je i njeno prijateljstvo s Marinom Abramović.

No - kako piše Jutarnji list - uslijedili su brojni problemi: otkazivanje izložbi koje su već ranije bile dogovorene, i u skladu s tim, ostavke umjetnika, ploče leksana koje padaju s muzeja pa i nastavak loših međuljudskih odnosa, kako su novinarki Jutarnjeg otkrili neki sugovornici iz ovog muzeja...

Kada je stupila na dužnost početkom prošle godine, s Badovinac smo napravili opsežan intervju u kojemu nam je otkrila svoje planove za muzej. Taj tekst možete čitati ovdje.

Priopćenjem su se oglasili i iz MSU-a:

"Zdenka Badovinac podnijela je ostavku na mjesto ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti zbog osobnih, obiteljskih razloga, radi kojih više nije u mogućnosti obavljati dužnosti ravnateljice muzeja. Od 1. listopada vršiteljica dužnosti ravnateljice bit će Vesna Meštrić, dugogodišnja kustosica muzeja i voditeljica Zbirke Richter, te voditeljica odjela zbirki. U godinu i pol dana uspjela je muzej otvoriti novoj publici, povećati interes javnosti za njegov rad i više ga povezati s lokalnom i međunarodnom zajednicom. Od brojnih promjena koje je inicirala, posebno se ističe ponovno otvaranje vrijedne zbirke MSU-a i njena prezentacija javnosti kroz dinamični postav pod nazivom "Zbirka kao glagol". Na ovaj postav nadovezuje se i ciklus "Okidači", koji omogućuje umjetnicima, udrugama, vanjskim kustosima i zajednici intervencije u zbirci kroz samostalne izložbe. Važno naslijeđe mandata Zdenke Badovinac je i uključivanje Muzeja suvremene umjetnosti u prestižni međunarodni savez muzeja L‘Internationale i projekt Museum of the Commons, uz podršku fonda Kreativna Europa. Tijekom njezina mandata održan je niz kvalitetnih domaćih i inozemnih izložbi, među kojima je i retrospektiva jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica Sanje Iveković. Tu je izložbu Zdenka Badovinac najprije kurirala za bečki Kunsthalle. Pod njenim stručnim vodstvom izložba u MSU je proširena, nanovo osmišljena i postavljena uz posebna sredstva i pomoć Grada Zagreba".