konferencija za medije

Zajednica nakladnika i knjižara predstavila svoju djelatnost

04.04.2024 u 15:42

Bionic
Reading

Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore predstavila je danas na konferenciji za novinare svoju djelatnost, među kojima i sudjelovanje na Sajmu dječje knjige u Bologni, Sarajevskom sajmu, Panonskom sajmu u Osijeku te organizaciji manifestacije Noć knjige

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina istaknuo je kako nakladništvo i knjižarstvo posluju stabilno s rastom prihoda od 19 posto u odnosu na prošlu godinu.

Rastu pridonose sajmovi i festivali organizirani s nizom partnera, rekao je i dodao kako za sve imaju potporu Ministarstva kulture i medija.

Ovogodišnje aktivnosti obuhvaćaju osam projekata, a predstavljamo aktivnosti koje će se održati do ljeta, rekao je Kozina i dodao kako je na prvom mjestu Sajam dječje knjige u Bologni, najveći svjetski sajam dječjih knjiga, slikovnica i ilustracija te multimedijskih sadržaja i novih trendova u izdavaštvu za djecu i mlade.

Naglasio je kako će se na hrvatskom nacionalnom štandu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, od 8. do 11. travnja na 32 četvorna metra predstaviti 27 nakladnika, od stripa, slikovnica do romana za djecu, te 20 ilustratora.

Hrvatski ilustratori u Bologni predstavit će se kroz glavni vizual Wendy Vernić, dobitnice nagrade za mlade ilustratore na sajmu u Bologni 2018., napomenuo je.

Voditeljica nacionalnog štanda HGK na sajmu u Bologni Saša Krnic istaknula je kako je ovaj sajam poslovnoga karaktera, gdje se prodaju prava u druge zemlje, čime se širi hrvatska kultura i identitet diljem svijeta.

Nikica Micevski zadužen za sajmove knjiga u Sarajevu i Beogradu napomenuo je kako će na Sajmu knjige - Sarajevo 2024., koji se održava od 17. do 22. travnja, na hrvatskom nacionalnom štandu veličine 80 četvornih metara u dvorani Skenderija nastupit 15 hrvatskih nakladnika.

  • +4
Zajednica nakladnika i knjižara Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zajednica nakladnika i knjižara

Uz Beogradski sajam knjiga, Sarajevski sajam knjiga ima iznimnu važnost za gospodarsku i kulturnu distribuciju te ima veleprodajni i maloprodajni karakter, rekao je Micevski.

Voditelj manifestacije Noć knjige Mišo Nejašmić najavio je održavanje te manifestacije 23. travnja pod sloganom 'Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena'.

U sklopu te manifestacije ljubiteljima knjige ponudit ćemo više od 1200 programa diljem Hrvatske, napomenuo je i dodao kako je među njima i akcija 'Knjige za svakoga i svugdje' tijekom koje će od 23. do 30. travnja knjige biti na visokom sniženju u fizičkim knjižarama i online.

Kao jedan od kulturnih događaja ovog proljeća najavljen je i 2. Panonski festival knjige (PFK). Osječani, ali i ljubitelji knjige iz cijele Slavonije, od 22. do 26. svibnja u dvorani Gradski vrt moći će uživati ​​u brojnim programima i radionicama posvećenim književnosti, kulturi i povijesti panonskog podneblja.

'Očekuje se velika i pozitivna ostavština od prošle godine, kada je nastupilo 40 nakladnika i održano 50 programa', najavio Kozina i dodao kako ove godine očekuju oko 10 tisuća posjetitelja.

Ocijenio je i kako je PFK po posjećenosti postao treći najveći festival knjige u Hrvatskoj, iza Interlibera i Mediteranskog festivala knjige u Splitu.