nedjeljom u 2

Kristian Novak kod Stankovića: Puno se bolje nosim s lošim kritikama nego prije

31.03.2024 u 15:21

Bionic
Reading

Trenutačno najčitaniji domaći pisac Kristian Novak gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 govorio je o izgrađivanju povjerenja s čitalačkom publikom, o tomu zašto u novoj knjizi govori o incidentima u hrvatskoj Policiji, može li se živjeti od pisanja te što je najveći luksuz i njegovu životu

Na početku razgovora urednik i voditelj emisije Aleksandar Stanković je ustvrdio da nije uspio pronaći one koji pišu loše o novom romanu Kristiana Novaka 'Slučaj vlastite pogibelji'.

Postoje li takvi kritičari, i kako Novak podnosi lošu kritiku? 'Ima ih, naravno. Ne postoji unisonost, nije postojala ni za prijašnje romane, i dobro je da je tako, da još uvijek ima ljudi koji znaju napisati negativnu kritiku. Neki kažu da mi je ovo najbolji roman, neki kažu da je najgori. Sad se puno bolje nosim s lošim kritikama nego prije jer mi sa sad čini da već imam neku čitateljsku bazu koja jedva čeka da vidi što ću novo napisati. Dosta mi dugo treba, pa se onda načekaju. Ali, sad mi se čini da me neka loša kritika ne može pokopati' odgovorio je Novak.

Koja ga je kritika najaviše pogodila? 'To mogu podijeliti na dvije vrste loše kritike. Jedna je ona koja te na početku zaboli jer na nečemu si radio recimo četiri godine, ta kao da te bode u meso, ali s odmakom u toj kritici pročitaš nešto što ti pomaže za dalje. Meni je srpski kritičar Vladimir Arsenić rekao da imam predugu ekspoziciju i prvo sam se jako naljutio, a poslije sam probao raditi kraće ekspozicije i vidio sam da je to dobro', kaže Novak.

Dodaje da postoje i kritike koje 'kažu jednostavno da to nije dobar tekst, da je to iskorak u krivom smjeru': 'One me pokušavaju na neki način navuči da napišem jednog dana knjigu koja bi se tom kritičaru dopala. Treba malo filtrirati: ono što ti treba za dalje pisanje i ono što treba jednostavno ostaviti po strani', ustvrdio je Novak.

Više pročitaje i pogledajte na stranicama HRT-a.

  • +11
Kristian Novak Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL