osebujan prikaz božjih čuda

U hrvatska kina stiže film 'Nebesa' redatelja Srđana Dragojevića, autora 'Parade' i kultnog filma 'Rane'

02.12.2021 u 13:58

Bionic
Reading

Riječ je o neobičnoj filmskoj alegoriji s elementima crne komedije, a glavne uloge tumače Goran Navojec i Ksenija Marinković

Pred nadolazeće blagdane u hrvatska kina dolaze 'Nebesa', novi film Srđana Dragojevića, redatelja hitova 'Parada' i 'Mi nismo anđeli'. Glavne uloge u toj neobičnoj filmskoj alegoriji s elementima crne komedije tumače Goran Navojec i Ksenija Marinković.

U 'Nebesima' tri čarobne priče smještene su u postkomunističko društvo puno praznovjerja, korupcije i nade, a donose dirljiv i osebujan prikaz božjih čuda. Heroji se pojavljuju u novim i sve bizarnijim okolnostima: U prvoj priči Stojan (Goran Navojec), ratni izbjeglica i bivši oficir od Boga na dar dobiva aureolu. Supruga Nada (Ksenija Marinković) tjera ga na grijeh kako bi se riješio dara i neželjene pažnje susjeda (Dejan Aćimović).

Izvor: Društvene mreže / Autor: Srđan Dragojević

U drugoj priči Gojko (Bojan Navojec), mentalno hendikepiran i duboko religiozan mladić, osuđen je na smrt zbog višestrukog ubojstava koje je počinio u pokušaju krađe mobitela. Gojko vjeruje da telefon pruža direktnu vezu do njegovog omiljenog idola. Nekoliko trenutaka prije pogubljenja, Gospodin ga pretvara u novorođenče, a uskrsava obitelj koju je ubio.

U trećoj priči Papić (Srđan Žika Todorović), dobar, ali nepriznat umjetnik spoznaje da njegove slike imaju nevjerojatne moći - hrane promatrača.

'Nebesa' donose nekonvencionalni pogled na tranzicijsko razdoblje u postkomunističkoj zemlji, tretirajući ga kao turbulentni prelazak iz paganskog svijeta u kršćansku eru.

Uz glavne glumce Gorana Navojca i Kseniju Marinković, u filmu igraju Srđan Žika Todorović, Bojan Navojec, Miloš Samolov, Nataša Marković, Radoslav Milenković, Dejan Aćimović i drugi. Producenti filma su Biljana Prvanović i Srđan Dragojević, a 'Nebesa' su prvi film rađen u koprodukciji svih zemalja bivše Jugoslavije. Hrvatski koproducent filma je Studio Dim, a koproducentica nedavno preminula Darija Kulenović Gudan.

Uz gostovanje glumaca i redatelja, 'Nebesa' će imati svečane premijere u Zagrebu i Rijeci 20. i 21. prosinca, a na repertoarima hrvatskih kina redovno igraju od 23. prosinca 2021.

Scenarist i redatelj filma Srđan Dragojević rođen je 1963. u Beogradu. Diplomirao je Kliničku psihologiju i Filmsku i TV režiju. Objavio je tri knjige poezije, a javnost ga prvenstveno poznaje kao jednog od najcjenjenijih srpskih autora crnih komedija. Publika ga pamti po hitovima 'Parada' i 'Mi nismo anđeli'. U njegovom filmskom opusu ističu se i filmovi 'Rane' te 'Lepa sela lepo gore'.

Prizori iz filma 'Nebesa' Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.