SJAJNE VIJESTI ZA SLUŠATELJE

U dvorištu HRT-a predstavljena nova sezona svih ansambala s novim programom

16.09.2019 u 19:16

Bionic
Reading

Svečano je predstavljena nova sezona svih ansambala HRT-a: Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a, Sfumato – ciklus Zbora HRT-a, Kanconijer – zajednički ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra, Jazz ciklus Jazz orkestra HRT-a te ciklus U ozračju tambure Tamburaškog orkestra HRT-a.

U dvorištu Hrvatske radiotelevizije (HRT) svečano je predstavljena nova sezona svih ansambala HRT-a: Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a, Sfumato – ciklus Zbora HRT-a, Kanconijer – zajednički ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra, Jazz ciklus Jazz orkestra HRT-a te ciklus U ozračju tambure Tamburaškog orkestra HRT-a.

5 ciklusa, 4 ansambla, 38 koncerata u kojima će uživati posjetitelji dvorana, ali i gledatelji i slušatelji HRT-a! Majstorski i Jazz ciklus te Sfumato i Kanconijer izravno se prenose na HR3, a televizijske snimke mogu se pogledati na HTV3.

Jazz glazbu u raskošnoj boji big banda i ove sezono donosi Jazz orkestar HRT-a koji ima novog šefa dirigenta – Mirona Hausera koji uzbudljivu sezonu Jazz orkestra HRT-a otvara u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz jazz legendu – Artura Sandovala. Dobitnka 10 Grammyja, 6 Billboarda i jednog Emmya. Glazbenika o kojem je snimljen film i zbog kojeg su se mnogi zaljubili u jazz te ga odabrali kao svoj životni put.

Nova sezona Majstorskog ciklusa donosi 11 glazbenih doživljaja u kojima će Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom šefa dirigenta Enrica Dinda te gostujućih dirigenata i solista proslaviti svojih 90 godina postojanja. Stoga sezonu i otvaraju 'domaće snage' - prvi klarinetist Domagoj Pavlović i vođa dionica viola Hrvoje Philips.

21. sezona Sfumata donosi osam zborskih poslastica koje će uz šefa dirigenta Zbora HRT-a, Tomislava Fačinija voditi zvijezde europske zborske glazbene scene...

Rezidencijalni skladatelj HRT-a ove sezone je Berislav Šipuš koji će u sezoni 2019./2020. predstavit će dva nova djela skladana za ansamble HRT-a: Koncert za violinu i orkestar i Pasiju za zbor i soliste.

  • +21
Nova sezona svih ansambala HRT-a Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo HRT

Kanconijer, zajednički ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a ove sezone donosi uz klasičan vokalno instrumentalni program, operni i operetni program, ali i suvremena djela pisana za soliste, zbor i orkestar.

Ciklus u ozračju tambure i ove godine donosi koncerte u kojima možete doživjeti klasiku, šansone, zabavnu i laku orkestralnu glazbu u aranžmanima za Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom šefa dirigenta Siniše Leopolda. Osim tog u sklopu Godine kulture i turizma između Kine i Hrvatske, Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda u studenom ove godine odlazi na turneju u Kinu u sklopu koje će na četiri koncerta predstaviti glazbu hrvatskih autora za tamburaški orkestar nadahnutu našom tradicijskom glazbom.

Uz koncertne cikluse HRT u povodu 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena, u suradnji s Umjetničkom organizacijom Cristoforium planira prirediti izvedbu svih pet Beethovenovih klavirskih koncerata.