prema slavnom romanu

Teatar Erato: Adaptacija 'Zagrepčanke' - najvećeg kazališnog hita sedamdesetih godina

24.03.2022 u 10:37

Bionic
Reading

U maloj dvorani Vatroslav Lisinski 30. ožujka održat će se premijera po glasovitom romanu i predstavi Branislava Glumca. Roman je dosad prodan u preko 200.000 primjeraka a predstava je igrala u HNK sedamdesetih godina 20. stoljeća i 3 sezone zaredom bila najgledanija u tom kazalištu

Dvije godine nakon potresa, zagrepčanka je i mnogo više od kazališne predstave, ona je dar i posveta obnovi našeg ranjenog grada, stoji u najavi.

O knjizi

Mnogo se toga, a opet tako malo, promijenilo otkad su čitatelji prvi puta upoznali Marijanu i Vanju, glavne (anti)junake kultne zagrepčanke. Ovaj roman Branislava Glumca, prvi puta objavljen 1974., u međuvremenu je postao bestseler - dosad je prodan u više od 200 tisuća primjeraka. Okolnosti u kojima su živjeli i ljubili Marijana i Vanja možda su se promijenile, ali priča o nemogućoj ljubavi, opterećenoj klasnim i statusnim razlikama, i danas je svježa, pa je podjednako dobro razumiju i novi naraštaji čitatelja.

U najnovijem, 14. izdanju zagrepčanke objavljen je i dramski tekst nastao prema ovom kultnom romanu, u dramatizaciji Patrika Gregureca.

O Autoru

Branislav Glumac (1938.) objavio je tridesetak knjiga: poezija, romani, pripovijetke, memorabilije. Izvedeno mu je i desetak dramskih tekstova, što na hrvatskoj televiziji, što u kazalištima. Djela su mu prevedena na nekoliko svjetskih jezika. Piše i likovne kritike (prvi u Hrvatskoj sačinio je knjigu razgovora sa slikarima).

  • Redatelj: Dražen Krešić
  • Kostimografkinja i scenografkinja: Petra Pavičić
  • Glume: Nikolina Prkačin / Tea Harčević, Bernard Tomić / Domagoj
  • Janković
  • Produkcija: Teatar Erato, MBstage