26. ožujak

[FOTO] Najavljena je praizvedba predstave '55 kvadrata' u HNK Split. Arijana Čulina: Brojni iznajmljivači prepoznat će se u ovom tekstu

23.03.2022 u 15:56

Bionic
Reading

Praizvedba drame Ivane Vuković 55 kvadrata u režiji Ivana Plazibata bit će izvedena u subotu, 26. ožujka na velikoj sceni Hrvatskoga narodnog kazališta Split, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare

Drama "55 kvadrata" prati život jedne splitske obitelji tijekom ljetnih mjeseci, a u njoj glume Goran Marković, Arijana Čulina, Ana Marija Veselčić, Roko Sikavica, Snježana Sinovčić Šiškov i Nikola Ivošević. Scenografkinja je Tea Truta, kostimografkinja Petra Pavičić, a skladatelj Damir Šimunović.

Tekst napisan s dobrim osjećajem za splitski jezik i probleme

Ivan Plazibat rekao je da je tekst Ivane Vuković napisan s dobrim osjećajem za splitski jezik i probleme. Po njegovoj ocjeni riječ je o onoj vrsti realizma u kojemu ljudi svoje probleme nikad ne artikuliraju do kraja i u kojemu se nikad neće vidjeti glasne i prpošne mediteranske scene.

Tekst se bavi destrukcijom bračnog i obiteljskog odnosa, rekao je Plazibat, dodavši da se predstava služi sredstvima bližim onima na filmu, a režijski postupak uključuje projekciju i live stream na velikom platnu za cijelog trajanja predstave.

Ravnateljica Drame Marina Vujčić: Tekst govori o Splitu 21. stoljeća

Ravnateljica Drame Marina Vujčić sretna je što će u splitskom HNK biti praizveden tekst splitske autorice koji govori o Splitu 21. stoljeća, onako kako ga vidi mlada generacija. Smatra da je to važno za publiku, da dobije perspektivu, s obzirom na to da je riječ o Splitu milenijske generacije koja je naslijedila mnoge probleme koje su im ostavile starije generacije.

"Nije samo problem apartmanizacija Splita koja natjera obitelj da se stisne u 55 kvadrata jer treba iznajmiti svaki slobodan kvadrat, nego i u mnogim drugim stvarima o kojima se u obiteljima ne govori", objasnila je Vujčić.

  • +7
Konferencija za novinare u splitskom HNK Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Jako je simboličan, dodala je, nevidljivi dio scenografije. "Scena zaista ima 55 kvadrata, a iznad su sobe koje publika ne vidi golim okom, ali kamera cijelo vrijeme prolazi kroz njih i donosi nam ono nešto nevidljivo, emocionalno i mentalno", istaknula je.

Ideju za tekst drame, nagrađene trećom nagradom za dramsko djelo Marin Držić, dramaturginja Ivana Vuković dobila je od prijatelja koji su iz stana na Bačvicama, koji su iznajmili, otišli živjeti na Sućidar, što joj je bilo dosta šokantno, te iz kolumne Jurice Pavičića u kojoj je 'biblijski' nabrojao sve grijehe grada, što joj je "otvorilo strukturu", pa se spojila obiteljska dinamika s problemima povezanim s gradom.

"U predstavi ima dosta prepoznatljivih situacija koje ljude tjeraju na smijeh, no nadam se da će publici ostati i određena pitanja", zaključila je Vuković.

Da je predstava zanimljiva, a glumačka ekipa odlična, ustvrdila je Arijana Čulina dodavši da će se brojni iznajmljivači prepoznati u nedostatku kvadrata, a Goran Marković drži da će se publika smijati za vrijeme predstave, no to neće biti 'smijeh radi smijeha', već onaj koji govori o nama.