premijere, suradnje...

Zagrebački HNK najavljuje tri velika europska projekta, evo o čemu se radi

23.03.2022 u 15:19

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu najavljuje tri velika europska projekta koja će biti realizirana potporom Europske unije, dva natječajem Europske komisije te jedan koji će biti sufinanciran programom Europske unije Kreativna Europa

Uz potporu Europske unije bit će realiziran projekt "Kazalište u tranziciji", u kojem osim HNK-a Zagreb sudjeluju Nacionalni teatar iz Lisabona, Théâter Vidy-Lausanne, kazalište Dramaten iz Stockholma, Nacionalni teatar iz Vilniusa, Comédie de Genève te Théâtre de Liège a bavi se temom "održivog kazališta" i problematikom klimatskih promjena.

U sklopu projekta, zagrebački HNK realizirat će komad "Predstava za žive u doba izumiranja" Anice Tomić prema tekstu Mirande Rose Hall i konceptu Katie Mitchell, čija se premijera očekuje u lipnju. U planu su i zajednički umjetnički projekti nekoliko teatara povezanih u krovni projekt, te brojne radionice i istraživanja koji će okupljati stručnjake iz različitih područja.

Drugi projekt koji je ostvario financijsku potporu Europske unije je "OperaVision" u sklopu programa Opera Europa, čija je članica upravnog odbora intendantica zagrebačkog HNK-a Dubravka Vrgoč, a koji okuplja gotovo sve europske operne kuće. Preko toga projekta HNK u Zagrebu dosad je online plasirao svoje opere "Ero s onoga svijeta", "Nikola Šubić Zrinjski", "Medij" te "Turandot".

Do kraja sezone, HNK u Zagrebu ostvarit će i niz projekata uz potporu Europske unije kroz sufinanciranje iz programa Prospero Extended Theatre (Prospero – Prošireno kazalište). Kao član europske organizacije Prospero najvećih repertoarnih kazališta, središnji hrvatski nacionalni teatar odabran je i kao jedan od četiri prestižna europska kazališta čija će predstava biti sufinancirana programom Europske unije Kreativna Europa.

Riječ je o predstavi "Sorry" redatelja Bobe Jelčića, koja je zamišljena kao laboratorijski proces istraživanja pozicije dramskog teksta u kazalištu te pozicije govora kao komunikacijskog sredstva koji podcrtava ili ukida emociju. Premijera je najavljena za lipanj.

"Tri velika europska projekta za koje je zagrebački HNK dobio sredstva svjedoče o iznimnom trudu ali i uspjehu našeg teatra, koji postaje ravnopravnim partnerom najvećih europskih kazališnih i opernih kuća", poručuje intendantica Vrgoč.