REZULTATI STUDIJE

U pandemiji glazba po prihodima pala 40 posto, film 30, a umjetnost 25 posto

23.03.2022 u 21:49

Bionic
Reading

Hrvatske kulturne i kreativne industrije od 2019. snažno su po prihodima pale, u prosjeku za 8,5 posto, ali neki njezini dijelovi, kao primjerice glazba pala je 40 posto, film 35 posto, umjetnost 25 posto, rečeno je na skupu 'Kako je autorsko pravo spasilo stvar u godinama pandemije'

Skup je održan u okviru 'Tjedna Porina u Osijeku', a glavni direktor Hrvatskog društva skladatelja (HDS) ZAMP-a Nenad Marčec kazao je kako je studija o utjecaju pandemije bolesti covid-19 na hrvatske kulturne i kreativne industrije, koju je za Ministarstvo kulture i HDS izradio zagrebački Ekonomski institut, pokazala da su od 2019. godine neka područja, poput video igara bila u porastu, kao i neki drugi segmenti te industrije. Iz tih se podataka vidi koliko su teško stradali neki dijelovi kulturnih i kreativnih industrija, rekao je dodajući kako je prošla godina s prihodima bila još uvijek 12-tak posto niža nego 2019. godine. S obzirom na to da i prošle godine nije bilo koncertnih djelatnosti, turizam je bio u smanjenom obliku, a kinematografi nisu radili u punom opsegu, Marčec to drži to prihvatljivim jer je puno prihoda ostvareno od Youtubea, Netflixa i od nekih platformi koje sada imaju jako velik broj pretplatnika u Hrvatskoj.

Iznio je podatak da je 2015. godine bilo je oko 2.000 pretplatnika tih servisa u Hrvatskoj, a danas ih je 200 tisuća i to je 'tektonski pomak' koji se dogodio u pandemiji, što je na neki način autorima pomoglo da prebrode tu krizu – uvjeren je Marčec. Na upit novinara što će donijeti novi Zakon o autorskom pravu, rekao je kako je on stupio na snagu u prosincu 2020. godine i najviše novosti donio po pitanju implementacije novih direktiva o autorskom pravu na digitalnom tržištu, a koja uređuju pitanja odgovornosti Facebooka, Youtubea, Tik-toka, Instagrama, za korištenje autorskih prava i otvara jednu novu dimenziju autorima da korektnije dobiju svoje naknade.

Marčec kaže da su svi ti servisi postali multmilijunske kompanije, a jedva da su nešto plaćali kreativcima te da bi to sada novi Zakon trebao promijeniti i donijeti novu dobrobit za autore. Na skupu je sudjelovala i glazbenica Mia Dimšić, redovna članica Hrvatskog društva skladatelja, koja je rekla da egzistira od tantijema i da je surađivala na nekim projektima s HDS ZAMP-om gdje se govorilo o važnosti autorskih prava. Mislim da ljudi koji nisu u glazbenoj industriji generalno nisu upoznati s tom temom i treba još puno osvještavanja po tom pitanju – poručila je osječka glazbenica.