MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL

Svjetska premijera novog filma Ognjena Sviličića u Busanu

05.09.2019 u 16:49

Bionic
Reading

'Glas', novi dugometražni igrani film redatelja Ognjena Sviličića, imat će svjetsku premijeru na 24. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Busanu, gdje će se prikazati i hrvatska manjinska koprodukcija 'Sin' redateljice Ines Tanović

Festival u Busanu jedan je od najznačajnijih filmskih festivala u Aziji, a ove se godine u tom južnokorejskom gradu održava od 3. do 12. listopada. Ognjen Sviličić kaže da mu je jako drago što će film biti prikazan na najvećem azijskom festivalu i bitno mu je da film ima svjetsku premijeru na A festivalu jer to znači da će imati festivalski život.

'U ovom trenutku bitno je i za hrvatski film da nastavi svoje prisustvo na velikim festivalima, kako bi se nastavio kontinuitet koji je par godina bio prekinut', izjavio je redatelj, a prenosi HAVC. Film je nastao u produkciji kuće Maxima film, uz koprodukciju s makedonskim Skopje film studijem i srpskom kućom Biberche productions. Producent je Damir Terešak, a koproducirali su ga Tomi Salkovski i Nikolina Vučetić Zečević.

U filmu su prvi put u glavnim ulogama Franko Jakovčević i Belma Košutić. Glume još Karla Brbić, Barbara Vicković, Igor Kovač, Goran Bogdan, Stipe Radoja, Josip Lukić i mnogi drugi. Scenarij potpisuju Ognjen Sviličić i Marijana Verhoef, a u autorskom timu je i debitant, direktor fotografije Marinko Marinkić.

Za scenografiju je bila zadužena Ivana Škrabalo, za kostime Emilija Ivanovska Atanasovska, za zvuk Igor Perović i Ivan Kljajić, a za glazbu The Messengers, Tomislav Mihaljević i Marko Vojvodić. Sufinanciran je sredstvima HRT-a, HAVC-a, Filmskog centra Srbije te Makedonske filmske agencije.

Film 'Sin', koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, drugi je igrani naslov bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović.

Glume Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordić, Lazar Dragojević, Kemal Rizvanovic, Enes Kozličić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jernej Kogovšek, Izudin Bajrović, Admir Glamočak i mnogi drugi.

Nastao je u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold iz Spiritus movensa).

Korejski festival sastoji se od desetak programskih sekcija, a oba hrvatska filma prikazat će se u programu 'World cinema' koji obuhvaća nove neazijske naslove uglednih redatelja te filmske hitove s netom završenih festivala.