U MELBOURNEU

Muzej prekinutih veza na gostujućoj izložbi u Australiji

05.09.2019 u 15:48

Bionic
Reading

Muzej prekinutih veza postavio je svoju 52. međunarodnu izložbu na Melbourne Writers Festivalu, koji se ove godine održava pod motom 'Kada pričamo o ljubavi...', što je prvo gostovanje tog jedinstvenog hrvatskog projekta na australskom kontinentu

Izložba, kojom je zbirka Muzeja prekinutih veza dobila četrdesetak novih priča i predmeta iz Australije, otvorena je krajem kolovoza u No Vacancy galeriji u Melbourneu, a zatvara se 29. rujna.

Koncept muzeja, čiji se postav temelji na donacijama ljudi koji su prekinuli ljubavnu vezu, predstavili su Olinka Vištica i Dražen Grubišić, koji su i sami bili u četverogodišnjoj vezi, nakon čega su pokrenuli projekt kojim propituju ljubav i odustajanje od nje.

S festivalskom publikom podijelili su svoja iskustva u punom auditoriju kazališta RMIT Sveučilišta u Melbourneu, te promovirali knjigu Museum of Broken Relationships (Modern Love in 203 Everyday objects) koju je 2017. na engleskom jeziku objavio američki izdavač Grand Central Publishing. Dosad je prevedena na njemački, talijanski, kineski, turski i korejski.

Zagrebački muzej gostuje na festivalu na poziv njegove umjetničke direktorice, australske spisateljice Marieke Hardy, uz potporu hrvatske zajednice u Melbourneu i Ministarstva kulture RH.

Melbourne Writers Festival, najveći festival književnosti u državi Victoria,  osnovan 1986., okupio je u svom ovogodišnjem izdanju dvjestotinjak australskih i svjetskih pisaca, umjetnika i performera.

U fokusu festivala bili su, među ostalim, razgovori s istaknutom američkom povjesničarkom i spisateljicom Deborah Lipstadt, američkim aktivistom DeRay Mckessonom te s Kim Gordon, suosnivačicom legendarnog nezavisnog benda Sonic Youth.