U MSU

Čuveni performans Talijana Paola Scheggija nakon 50 godina ponovno u Zagrebu

05.09.2019 u 14:45

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti otvara u četvrtak izložbu posvećenu talijanskom umjetniku Paolu Scheggiju, u povodu 50. obljetnice izvedbe njegova performansa 'Oplà stick: muka po Paolu Scheggiju' u Zagrebu

U suradnji s izvedbenim kolektivom BADco. na otvorenju će se premijerno rekonstruirati taj povijesni performans, održan u Galeriji SC-a 1969. na otvorenju izložbe 'Typoezija' koja je bila dio manifestacije Tendencije 4.

'Pedeset godina kasnije ta izvedba nije samo posveta jednom od najvažnijih talijanskih sudionika i suputnika novih tendencija, nego i prilika za refleksiju o odnosima vizualnih umjetnosti, jezika i performansa krajem šezdesetih godina proteklog stoljeća te sagledavanje vizualne i konkretne poezije u kontekstu eksperimentalne umjetnosti neoavangarde', ističe se u najavi izložbe.

Scheggi je, na tragu drame Ernsta Tollera 'Hoppla, wir leben!', osmislio, napisao, režirao i postavio akciju Oplà-stick na dvije lokacije, prvo u milanskoj Galeriji Naviglio, a potom i u Zagrebu 6. svibnja u Galeriji Studentskog centra.

Redateljski tekst je izbor odabranih riječi koje izgovara glas izvan scene (Scheggi), a koje, s 19 osnovnih pokreta, prema tim uputama izvodi četvero glumaca – A, B, C i D. Scenografija je velika crna ploča s 26 bijelih slova abecede, koje glumci uzimaju i donose na scenu, nastoje složiti riječi, pokušavajući interpretirati naredbe, između slobode i prinude.

Izložba, kojoj su kustosice Ilaria Bignotti i Jasna Jakšić, donosi arhivsku i dokumentarnu građu, poput povijesnih fotografija Vladimira Jakolića i Arde Ardessi, te izvornu scenografiju i rekvizite korištene za Scheggijev performans.

U digitalnom obliku bit će predstavljen 'Roman vizualne poezije', koji je Scheggi napisao između 1962. i 1965. godine, kojega čine 63 tipkana lista, svaki je zasebna kompozicija vizualne i konkretne poezije, na teme kojima se i inače bavio u svojem umjetničkom istraživanju: vrijeme, prostor, punoća i praznina kao metafore života i smrti, riječ kao forma i kao plastički, oblikovni potencijal.

Izložba se realizira u suradnji s Associazione Paolo Scheggi i uz podršku Galerije Tornabuoni i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a bit će otvorena do 11. listopada.

Tijekom njezina trajanja BADco. će u nekoliko navrata izvesti rekonstrukciju performansa.