CROATIE, LA VOICI

Sve spremno za veliki Festival Hrvatske u Francuskoj

05.09.2012 u 14:06

Bionic
Reading

Nakon više od godine dana iscrpnih priprema sve je spremno za Festival Hrvatske u Francuskoj - 'Croatie, la voici – festival de la Croatie en France!' (Hrvatska, ovdje! – Festival Hrvatske u Francuskoj) koji se otvara 12. rujna, a trajat će do kraja godine

Na konferenciji za novinare održanoj u Muzeju za umjetnost i obrt, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš te izbornica programa Seadeta Midžić prisjetili su se priprema koje su prethodile velikom francusko-hrvatskom projektu Croatie, la voici te objavili da je sve spremno za njegov početak.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istakla je da je to prvi projekt u kojemu je, u direktnoj suradnji, bilo više hrvatskih ministarstava te je ujedno najveći iskorak Hrvatske na europsko kulturno i gospodarsko tržište.

'Događa se upravo u vrijeme ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i nadamo se da će pokazati ono što Hrvatska kao suverena republika ima i jest', kazala je Zlatar. Kao posebnu vrijednost tog festivala vidi poticanje suradnje među dvjema zemljama. Otkrila je tako da su neki poslovni dogovori već sklopljeni. 'Memorijalni muzej Spomen-područja Jasenovac sklopio je suradnju s Memorijalnim centrom posvećenim žrtvama holokausta u Parizu', rekla je Zlatar. 

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš dotakao se programa kazavši da se održava na 45 lokacija i uključuje 60 događanja te da je konačni izbor sadržaja izvršila francuska strana.

'Predloženo je dva puta više događanja prije konačnog odabira, što mnogo govori o kulturnoj tradiciji Hrvatske', kazao je Šipuš, dodavši kako su francuski izbornici odabrali ono što im se čini najzanimljivijim za njihovu publiku. 'Festival košta skoro deset milijuna kuna, a financirali su ga popolaFrancuska i Hrvatska, s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova iMinistarstvom kulture kao najvažnijim čimbenicima', dodao je Šipuš.

Izbornica Festivala Hrvatske u Francuskoj Seadeta Midžić kazala je da je nakon iscrpna posla arhitektura, odnosno struktura festivala posve jasna. 'Festival Hrvatske u Francuskoj predaja je našeg suvereniteta Europi, ali i učenje kako se možemo uklopiti. Izlažući materijalnu i nematerijalnu dušu otvorili smo mogućnost izbora', rekla je Midžić, dodavši da je iskustvo odabira bilo edukativno za obje strane, francusku i hrvatsku.

Festival Hrvatske u Francuskoj održat će se u sklopu manifestacije Kulturna sezona koja od 1985. ugošćuje zemlju partnera predstavljajući njenu kulturu od baštine, glazbe, vizualnih umjetnosti, preko kazališnih, književnih i filmskih dostignuća, do turizma, sporta i gastronomije.