Croatie, la voici

BERISLAV ŠIPUŠ

Kako Francuzi gledaju na hrvatsku kulturu danas

O velikom francusko-hrvatskom projektu 'Croatie, la voici – festival de la Croatie en France!' (Hrvatska, ovdje! – Festival Hrvatske u Francuskoj), koji započinje u rujnu u Parizu, porazgovarali smo sa zamjenikom ministrice kulture Berislavom Šipušom

Croatie, la voici, ili Festival Hrvatske u Francuskoj, održat će se u sklopu manifestacije Kulturna sezona koja od 1985. ugošćuje zemlju partnera predstavivši je kulturom, turizmom, gospodarstvom, sportom i drugim posebnostima.

Festival će neslužbeno otvoriti izložba 12 skulptura Ivana Meštrovića u muzeju Rodin 17. rujna, a službeni početak Festivala označit će otvaranje izložbe Hrvatska srednjovjekovna umjetnost 9. listopada u Muzeju Cluny. Ponajveću pažnju zasigurno će privući Apoksiomen u Louvreu, a uz baštinu, na Festivalu će se predstaviti i suvremeni hrvatski umjetnici. 

O samom Festivalu, njegovom konceptu i načinu selekcije programa, francuskom pogledu na hrvatsku kulturu te 'zvijezdama' i 'iznenađenjima' Festivala više nam je rekao zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.