STRIPOVI O POZNATIMA

Starlete, sportaši i političari kao superheroji

30.01.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Seksipil, vrhunski sportski rezultati ili tek slava neki su od razloga zbog kojih su poznata svjetska imena poput Muhammada Alija, Baracka Obame i najbolje hrvatske sportašice Janice Kostelić stala rame uz rame sa Supermanom, Spidermanom i ostalim strip herojima

Iako nije bila uključena u borbu za spašavanje svijeta, najbolja hrvatska sportašica Janica Kostelić u stripu se pojavljuje kao junakinja čije glavno oružje je upornost. Na putu do vrha preprečuju joj se brojne ozljede i financijski problemi. Didaktički strip dio je projekta vraćanja stripa u škole u sklopu kojega je tiskana serija stripova 'Hrvatski velikani'. Strip je napisao Tomislav Škrljac, ilustrirao karikaturist i strip crtač Niko Barun, a urednik projekta je Darko Macan. U seriji posvećenoj hrvatskim velikanima crtani lik je dobio i tenisač Goran Ivanišević, a predstavljen je kao junak 'koji ciljeve postiže pomalo prgavo i na sebi svojstven način'. Prije nekoliko godina postojali su planovi o mjesečnom stripu s ciljem promoviranja vrijednosti Domovinskog rata u kojemu je glavni akcijski junak trebao biti Ante Gotovina, no ideja nije do kraja realizirana.

John F. Kennedy čuvao je tajnu o pravom identitetu Supermana

'Za razliku od didaktičkih uloga domaćih uradaka, poznati su se u stripu pojavljivali najčešće da bi radnji dali moment realnosti', rekao je za tportal.hr Darko Macan. Objasnio je da je to ponajprije slučaj u gostovanjima brojnih američkih predsjednika, a trend je započeo još s Johnom F. Kennedyjem, koji se pojavljivao u nekoliko brojeva stripa 'Superman', i to kao čuvar tajne o njegovom pravom identitetu.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton i njegova supruga Hillary su u 'Funeral for a friend' (Sprovod za prijatelja) prisustvovali pokopu Supermana, zabrinuti zbog nastavka vječne borbe sa zločincima.

Najčešći gost u svijetu crtanih junaka za svog je mandata bio bivši američki predsjednik Ronald Reagan. U stripu 'The Incredible Hulk' (Nevjerojatni Hulk) iz 1981. godine general Ross od Reagana traži novac i vojsku za borbu protiv Hulka, no predsjednik mu umjesto toga nudi žele bombone. Reagan se, naime, upravo žele bombonima riješio ovisnosti o nikotinu. Iste godine pojavio se i u stripu 'What if Captain America Had Been Elected President', u kojemu se za prvog čovjeka Amerike natječe s Jimmyjem Carterom i superherojem Kapetanom Amerikom, a godinu poslije, ponovno u stripu o Hulku, superheroju oprašta grijehe jer je obranio Bijelu kuću od nasrtaja vanzemaljaca. Zapaženiju ulogu imao je i u 'The Legends' (Legende), u kojima ga odredi operativaca zla prisiljavaju da u državi ukine sve aktivnosti superheroja.

Budući da je u Americi prilično jasno određena granica 'između dozvoljene satire i uvrede', naglasio je Macan, poznate face ne dobivaju uvijek laskave uloge. Tako je donedavno prvi čovjek Amerike George Bush osvanuo u satiričnom stripu nazvanom 'Tex!' autora Joshue Dysarta, Brada Radera i Mikea Wellmana. Bush je predstavljen kao antiheroj u kaubojskom šeširu, upitne inteligencije i katastrofalnih političkih odluka.

Spiderman i Jay Leno kao poznavatelj kung-fua

Za razliku od ostalih predsjednika, 'nedavno gostovanje Baracka Obame u stripu o Spidermanu je čisti marketinški potez', izjavio je Macan. Uredništvo Marvel Comicsa, oduševljeno podatkom da je novoizabrani američki predsjednik kao dijete sakupljao stripove 'Spiderman', posvetilo mu je jedan broj tog stripa. Tako je inauguracija Baracka Obame prikazana kao situacija visokog rizika. Broj počinje Spidermanovim alter-egom Peterom Parkerom koji fotografira Obamu tijekom svečanosti te primjećuje da postoje dva identična predsjednika. Shvativši da situacija zahtijeva pomoć Spidermana, zlog klona odluči raskrinkati ni manje ni više već košarkom, drugim predsjednikovim omiljenim hobijem.

Dobra prodaja najčešći je povod za odabir celebrity junaka. Voditelj američkog showa 'Saturday Night Live' Jay Leno također se pojavio u 'Spidermanu' te mu pomogao u borbi protiv Srebrnog Samuraja 2002. godine. Čovjek-pauk i voditelj omiljenog showa američkih umirovljenika sreli su se na snimanju reklame za General Motors, kad su ih, ničim izazvani, napali nindže. Suprotno očekivanjima, super moć Jaya Lena nisu bili dugotrajni monolozi, već poznavanje kung fua.

Košarkaš Charles Barkley loptom se borio protiv Godzille

Najpoznatiji boksač svih vremena Muhammad Ali, za razliku od prethodnika, suprotstavio se kultnom junaku. U stripu 'Superman' iz 1978. godine obračunao s herojem s Kriptona, a kamen spoticanja bio je muški ego. Naime, zla vanzemaljska rasa izazvala je Zemlju na dvoboj, a svaki od junaka sebe je smatrao najpogodnijim za borbu. Muhammad je Supermana uvjerio da ako želi dvoboj protiv vanzemaljaca, prije mora oboriti njega. Boksač i superjunak borbu vode na planetu vanzemaljaca koji okružuje crveno sunce, a koje Supermanu umanjuje moći te Ali pobjeđuje. No Superman odlazi u tajnu misiju, prerušava se u boksačevog trenera i zadaje posljednji udarac vanzemaljskim redovima.

Komično gostovanje ostvario je i košarkaš Charles Barkley, koji se borio s Godzillom u stripu pod nazivom 'Godzilla vs. Barkley' izdavačke kuće Dark Horse Comics. Nakon što divovski gušter izroni iz vode, mladi obožavatelj Barkleyju daje magičan novčić kako bi se uvećao i obračunao s Godzillom, za kojeg se pokaže da je velik ljubitelj košarke. Iako je u maloj prednosti kada je riječ o visini, Godzilla na kraju gubi meč, a košarkaš mu savjetuje da ako želi afirmaciju u tom sportu, mora trenirati. Iako bi nakon smiješne radnje to mnogi očekivali, čudovište i košarkaš na kraju ipak ne sjedaju za šank.

U stripu bi uskoro mogli osvanuti i sveprisutni supružnici Beckham. Poznati crtač Stan Lee smatra da su Victoria i David zbog seksipila i atraktivnog izgleda kao stvoreni za superheroje. Nije siguran hoće li postati špijuni ili tajni agenti, ili će riječ biti o komičnom stripu, no realizacija je samo pitanje vremena.

Pamela Anderson kao Stripperella

Lee je stvorio i crtani pandan starlete Pamele Anderson. Iako joj XL poprsje ne služi kao hladno oružje, striptizeta Erotica Jones odnosno tajna agentica Stripperella oblinama je izvojevala mnoge pobjede. Tiskan je promidžbeni primjerak, ali strip zbog neodobravanja Paminih odvjetnika nije izašao u prodaju.