OD 6. LISTOPADA

Splitski salon ove godine bavi se umjetničkim preživljavanjem

03.10.2018 u 14:59

Bionic
Reading

Najveća i najdugotrajnija splitska likovna manifestacija Splitski salon u svom 40. izdanju na više gradskih lokacija odvija se od 6. listopada do 15. prosinca, a bavi se problemom umjetničkog preživljavanja u 21. stoljeću

Pripadnici tri aktivne kustoske generacije, Branko Franceschi, Božo Kesić i Tonći Šitin, okupili su se u ovom izdanju Splitskog salona na temu 'Umjetnost preživljavanja', s ciljem da postave pitanja, ali i da ponude modele, strategije i rješenja ciljane problematike, stoji u najavi manifestacije.

'Društveni kontekst Hrvatske i Splita kao okvir razvoja umjetničkog stvaralaštva kroz povijest nikad nije bio jednostavan, niti stvaralaštvu posebno naklonjen, pa ipak iz svih trenutnih aktivnosti HULU-a; u rasponu od aktiviranja udruga likovnih umjetnika povodom donošenja prijedloga zakona o nezavisnim umjetnicima koji će regulirati status i modus djelovanja HZSU-a, pa sve do recentne borbe za životni i radni prostor unutar Dioklecijanove palače; postaje razvidno da živimo u prijelomnom trenutku normiranja umjetničke egzistencije unutar nacionalnog i međunarodnog životnog okruženja', navode organizatori Splitskog salona.

Ovogodišnje izdanje 6. listopada otvara izložba Branka Franceschija u 12 sati otvara u Galeriji umjetnina - 'Zašto je važno skupljati suvremenu umjetnost'. Izložba Bože Kesića 'Mjesto za umjetnost' otvara se u 12. listopada u 20 sati u Dioklecijanovim podrumima, a treća, Tonćija Šitina 19. studenoga u 20 sati. Na njoj će u Multimedijalnom kulturnom centru posjetitelji moći pogledati radove preminulih dalmatinskih umjetnika ('In memoriam').

U Salonu Galić 10. listopada u 20 sati otvara se prodajna izložba, a među ostalim popratnim aktivnostima ističu se predavanje direktorice aukcijske kuće Dorotheum u Londonu Martine Batović o važnosti prikupljanja suvremene umjetnosti (11. listopada u 19 sati u Galeriji umjetnina) te dvije tribine u Dioklecijanovim podrumima o problematici javnog prostora iz perspektive kipara (25. listopada u 18 sati) i perspektive arhitekata (26. listopada u 19 sati). Dan otvorenih ateljea održava se u širem gradskom području 31. listopada.

Dobitnik 'Emanuela Vidovića', glavne nagrade 40. Splitskog salona proglasit će se 6. studenoga u Dioklecijanovim podrumima, a katalog, koji je dizajnirala Iris Klarić, predstavit će se 14. prosinca u MKC-u.