GALERIJA KLOVIĆEVI DVORI

Retrospektiva 'prve dame grafike' Nevenke Arbanas u Zagrebu

03.10.2018 u 13:28

Bionic
Reading

Umjetnica Nevenka Arbanas 4. listopada u Galeriji Klovićevi dvori otvara veliku izložbu na kojoj će predstaviti oko 340 svojih radova

Osim grafika velikih formata koji ističu značaj praškog i pariškog ciklusa, izložba Nevenke Arbanas predstavit će i njena nova razmišljanja o mediju nedovoljno vrednovane i prepoznate grafičke tehnike.

Uz umjetnicu, u autorskom timu izložbe su akademik Tonko Maroević i muzejska savjetnica Koraljka Jurčec Kos.

Kustosica izložbe Koraljka Jurčec Kos smatra kako retrospektiva te 'prve dame grafike' razotkriva njezinu jedinstvenu umjetničku osobnost stvaranu tijekom gotovo pedeset godina, kada je svoje znanje i vještinu dovela do vrhunskih kreacija praćenih inovativnim grafičkim tehnikama.

  • +4
Nevenka Arbanas Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jurčec Kos kaže kako su tom izložbom htjeli dati presjek umjetničina rada, ali na način da izdvoje ono što je bitno. Postavom se tako prati kronologija, ali on ipak nije fiksno vezan po godinama ili ciklusima.

'Krenuli smo od ranih radova, izabrali suhe igle gdje se vidi utjecaj profesora Alberta Kinerta, govori se i o rodnom kraju i inspiraciji Dorom Pejačević, a Luko Paljetak napravio je golemu dionicu grafičkih mapa', napomenula je Jurčec Kos.

Po njezinim riječima, autorica je, preplićući grafiku i slikarstvo, i to često u velikim formatima kakve rijetko očekujemo i rjeđe predstavljamo na izložbama, oplemenila svoje vrijeme, a istaknula je i neumorni pedagoški rad Nevenke Arbanas, koja je poučila niz mladih umjetnica i umjetnika.

Akademik Luko Paljetak, koji je s Arbanas imao nekoliko zajedničkih grafičkih mapa i knjiga, rekao je kako ih je uvijek zbližavala zajednička radost. 'Temeljni ljudski poriv je ostaviti za sobom trag, a nema prirodnije tehnike na svijetu osim grafike kod koje je taj trag dvostruko vidljiv - upisan je i ostaje', dodao je.

'Nevenka Arbanas je sinonim za vrhunsku grafičarku s virtuoznošću u promišljanju grafike', rekao je ravnatelj Galerije Klovićevih dvora Antonio Picukarić na konferenciji za novinare.

Arbanas je rođena 1950. u Batini, a poslije osnovnog školovanja u Našicama, upisala je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, grafički odjel. Završava ju 1970. kada upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirala u klasi profesora Alberta Kinerta 1975.

Poslijediplomski studij grafike kod istog profesora pohađala je od 1975. do 1977. te stekla zvanje magistra za područje grafičkih izraza.

Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a njeni radovi čuvaju se u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Retrospektiva u Klovićevim dvorima bit će joj otvorena do 18. studenog.