scena atrij

'Spaljena', nova premijera kazališta Gavella

07.12.2023 u 11:36

Bionic
Reading

Predstava 'Spaljena' nova je premijera Gradskoga dramskog kazališta Gavelle, koja će biti izvedena u petak, 8. prosinca na Sceni Atrij, a kako najavljuju iz kazališta, riječ je o autorskom projektu 'Mraksvjetla', po konceptu Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića

Kako ističu iz Gavelle, u kolažnom materijalu predstave 'susreću se stihovi Jelene Miholjević, jedno Kafkino pismo Mileni, zamišljeni prizori sa snimanja Wellesova 'Procesa' u Zagrebu, krhotine (ne)odigrane predstave 'Tri sestre', materijali nastali iz glumačkih improvizacija, Šovagovićevi i Mihanovićevi 'kratki rezovi', 'vještičja poezija' i još toga uz glazbu Šimuna Matišića i pokoji baladni song'.

U izvedbi se slobodno miješaju san i zbilja, poezija i kazalište, književni i filmski motivi, žudnja za kretanjem i žeđ za slobodom, dodaje se u najavi.

Autori koncepta glumac, dramski i prozni pisac, redatelj i glazbenik Filip Šovagović te dramski pisac i dramaturg Dubravko Mihanović, obojica članovi Gavellina umjetničkog ansambla, dosad su autorski supotpisali dramski koncert 'Zagreb 2020', 'Stidljivost drveća' (u koautorstvu s animatoricom Michaelom Müller i plesnom umjetnicom Zrinkom Šimičić) te 'Jednaku noć'.

Predstava 'Spaljena' nastavak je rada na 'Jednakoj noći', autorskom projektu Svjetlomraka, u kojemu je uz Mihanovića i Šovagovića tekstovima sudjelovala i Jelena Miholjević. S njom su igrale Dijana Vidušin i Anja Đurinović, scenografske elemente i kostimografiju potpisala je Marita Ćopo, glazbu Šimun Matišić, a oblikovanje svjetla Zdravko Stolnik. Predstava je premijerno izvedena u ožujku 2022. u Zvjezdarnici Zagreb.

Svjetlomrak je, napominje se u priopćenju, postao Mraksvjetlo, a u radu na 'Spaljenoj' glumački su mu se pridružili Martina Čvek i Sven Medvešek te scenografi i autori video projekcija Nataša Kanceljak i Ivan Marušić Klif.

'U spomenutim radovima autorski je naglasak na kolažnom postupku, montaži ideja i multimedijalnom prožimanju materijala, kao i pokušaju horizontalnijeg promišljanja i oblikovanja kazališne izvedbe", dodaju iz Gavelle.