od 7. do 10. prosinca

Krležini dani u Osijeku objedinjuju kazališne predstave i znanstvene skupove

06.12.2023 u 15:36

Bionic
Reading

Teatrološko-kazališna manifestacija, 34. Krležini dani, koja objedinjuje znanstveni skup, kazališne predstave, izložbe i predstavljanja teatroloških izdanja, održat će se u Osijeku od 7. do 10. prosinca, najavili su organizatori

Dani počinju otvorenjem izložbe "Ogledala 02" kostimografkinje i vizualne umjetnice Ivane Bakal u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, nakon koje će biti izvedena predstava "55 kvadrata" Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu.

U sklopu manifestacije bit će prikazane i predstave "Jom Kipur ili pomirenje" Ivane Šojat u režiji Želimira Mesarića i izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku, koja je na rasporedu 8. prosinca, te monodrama Miroslava Krleže "Goya" u izvedbi Zijaha Sokolovića i režiji Selme Parisi, koja je na programu 9. prosinca.

Znanstveni skup, koji počinje u petak, 8. prosinca, ove se godine bavi hrvatskom dramskom književnošću i kazalištem u prvome desetljeću 21. stoljeća, kada, ističu organizatori, i u hrvatskome društvu i u hrvatskoj kazališnoj kulturi dolazi do značajnih promjena, stasa nova generacija dramskih pisaca koja obilježava posljednjih dvadesetak godina dramske književnosti i kazališta, utemeljuju se brojna nova privatna kazališta i nezavisne umjetničke skupine i platforme te se kazališni život postupno sve više internacionalizira.

Na pratećem skupu sudjeluje tridesetak istaknutih hrvatskih teatrologa

Na skupu, koji se održava na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, sudjeluje tridesetak istaknutih hrvatskih teatrologa, kazališnih kritičara i povjesničara kazališta i književnosti te kazališnih praktičara.

Uvodno izlaganje o svom dramskom opusu održat će književnica Nina Mitrović, a prvoga dana skupa na programu su, uz ostalo, i izlaganja Borisa Senkera o povratku Slobodana Šnajdera u hrvatsko kazalište, Mirne Sindičić Sabljo o dramaturškim obradama, Marine Petranović o dramskom rukopisu Tene Štivičić, Ane Gospić Županović o konceptualizaciji vremena i fenomenologiji dosade u "Drami o Mirjani i ovima oko nje", te Leszeka Małczaka o recepciji hrvatskoga ženskog i ratnog (dramskog) pisma u Poljskoj.

Drugoga dana skupa, uz ostalo, Grozdana Cvitan govorit će o Ivi Brešanu, Lucija Ljubić o ZGK Komediji u novom tisućljeću, Dragan Komadina o hrvatskoj drami u HNK Mostar, Nataša Govedić o "pokušaju lustracije domaćih institucija", Igor Tretinjak o Žar ptici, Ivana Slunjski o eksperimentalnoj sceni, Dejan Varga o Osječkom ljetu kulture, a Kim Cuculić o Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.

U sklopu Krležinih dana bit će predstavljen i zbornik radova s prošlogodišnjega skupa "Krležini dani u Osijeku 2022. Prvo desetljeće u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu", prvi dio koji je uredila Martina Petranović te još nekoliko teatroloških izdanja: "Lutkarska čuda svijeta" Livije Kroflin, "Oko izvedbe. Analitička čitanja suvremene hrvatske drame i kazališta" Ane Gospić Županović, "Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili Vaša omiljena umjetnost zove se kritika" Nataše Govedić te "Zakulisje. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 2005.-2013." Ane Lederer.

U skladu s tradicijom dugom više od tri desetljeća, sudionici Krležinih dana položit će i vijenac na spomenik Miroslava Krleže.

Krležine dane organiziraju Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.