ROMAN JAMESA JOYCEA

Roman 'Finneganovo bdijenje' postao je bestseler u Kini

01.02.2013 u 15:54

Bionic
Reading

Rasprodano je svih osam tisuća kopija novog prijevoda romana koji se u knjižarama pojavio za Božić, a roman se na listi čitanosti našao odmah ispod nove biografije kineskog političara Deng Xiaopinga

Roman 'Finneganovo bdijenje' opisivan je kao 'djelo psihopata', 'kolosalna književna prevara', ali i 'vrhunski ironijski ep našeg vremena'.

Odlična i neočekivana prodaja slavnog romana velikim dijelom zahvaljuje uspjeh reklamnoj kampanji i oglašavanju izlaska na plakatima u svim većim kineskim gradovima. U Šangaju je knjiga reklamirana na 16 billboarda te je ondje zabilježena prodaja koju je pretekla samo nova biografija kineskog političara Deng Xiaopinga

Prevoditeljica Dai Congrong i sama je priznala da nije u potpunosti shvatila netransparentno Joyceovo djelo te je provela zadnjih deset godina hrvajući se s prijevodom. 'Ne bih ostala vjerna izvorniku i prvotnoj namjeri da je moj prijevod olakšao čitateljima razumijevanje', kazala je.

Knjiga 'Stari režim i revolucija' Alexisa de Tocquevillea prošle godine također je postala bestseler u Kini, a uspjeh može zahvaliti direktivama službenika komunističke partije koji su zahtijevali od ostalih članova da pročitaju knjigu da bi 'stekli uvid u kineske izazove'.

Jeffrey Wasserstrom, povjesničar na kalifornijskom sveučilištu i autor knjige 'Global Shanghai: 1850-2010', objašnjava veliki uspjeh Joyceovih romana interesom kineskih čitatelja za avangardno pisanje, posebice za pisce koji su u njihovoj zemlji u neko doba zabranjivani ili otpisivani kao 'dekadentni'.

'Iznenadio me uspjeh popularnosti, recimo Ronalda Barthesa, u Kini. Njegova djela prodavana su u stotinama tisuća primjeraka, više nego u Francuskoj i Engleskoj zajedno. U intelektualnim krugovima stekao je svoju vjernu nišu obožavatelja', zaključio je Wasserstrom.