ČITANJE NA EKRANU

Redizajnirane su Besplatne elektroničke knjige, a tim povodom objavili su klasik 'Čudnovat slučaj dr. Jekylla i g. Hydea'

03.12.2018 u 12:07

Bionic
Reading

Na redizajniranim mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] objavljen je još jedan svjetski klasik – pripovijest 'Čudnovat slučaj dr. Jekylla i g. Hydea' Roberta Louisa Stevensona, u prijevodu Kristine Vlašić

'Čudnovat slučaj dr. Jekylla i g. Hydea' objavljen je 1886. godine u Londonu. Djelo je bilo prilično dobro primljeno i sljedećih je godina tiskano u Americi i nekim europskim zemljama gdje je također imalo veliki uspjeh. Čak i danas, prema podacima mrežnih odredišta koja nude preuzimanja e-knjiga, ovo je djelo popularno među čitateljima, koji su za njega zainteresirani podjednako kao i za najveće klasike svjetske književnosti, javljaju iz DPKM-a pojašnjavajući da je tajna uspjeha vjerojatno u vječitoj ljudskoj potrebi da neprestano sami sebe propitujemo, te da zaključke o svojim postupcima sortiramo u dvije osnovne kategorije dobra i zla.

Robert Louis Stevenson, škotski romanopisac, pjesnik, esejist, putopisac i glazbenik (1850-1894) danas je najpoznatiji po djelima Otok s blagom, Oteti, Čudnovat slučaj dr. Jekylla i g. Hydea i Dječji vrt u Versaju. Tijekom života bio je iznimno cijenjen, kako neki izvori navode – pravi literarni celebrity, a i danas je jedan dvadesetak najprevođenijih autora svjetske književnosti. Mnogi ugledni autori naveli su ga kao pisca koji je na njih izvršio golem utjecaj. Među njima su najpoznatiji Jorge Luis Borges, Bertolt Brecht, Marcel Proust, Arthur Conan Doyle, Henry James, Cesare Pavese, Emilio Salgari, Ernest Hemingway, Rudyard Kipling, Jack London, Vladimir Nabokov, J. M. Barrie i G. K. Chesterton. Iako slavljen tijekom života, nakon Prvog svjetskog rata, u vremenu uspona modernističke književnosti, njegov rad postaje predmetom loših kritika, ismijavanja tema i stila, te svođenja na autora „drugorazredne“ dječje literature i pisca jeftinih horora. Jedan od najžešćih kritičara njegova djela bila je ugledna Virginia Woolf. U vremenu promjene recepcijske paradigme njegov status uglednog pisca toliko se promijenio da je svojevremeno njegov književni opus bio u potpunosti prešućivan čak i u uglednim antologijama, poput oxfordskog ili Nortonovog izdanja Antologije engleske književnosti.

Krajem 20. stoljeće stvari su se još jednom promijenile i njegov književni opus je doživio revalorizaciju. Danas se Stevensona opet doživljava kao velikog i važnog pisca, svjedoka i kritičara ere Viktorijanaca, teoretičara književnosti, esejista, svjedoka kolonijalne povijesti Pacifičkog otočja i velikog humanista.

Novi naslov dostupan je u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima.