rukopisi autora do 35 godina

Proglašeni su dobitnici Nagrada Prozak i Na vrh jezika za 2021. godinu

04.04.2022 u 13:35

Bionic
Reading

Dobitnicima Nagrada Prozak i Na vrh jezika za godinu 2021. proglašeni su Marija Katalinić za zbirku satiričnih priča 'Kraljevstvo koje to nije' i Josip Čekolj za ciklus poezije 'Dječak pred žetvu'

Nagrade za rukopise autora do 35 godina, Na vrh jezika za poeziju i Prozak za fikcijsku prozu, organizira Udruga Kultipraktik, a dodjeljuje žiri u kojemu su ove godine bili Kruno Lokotar i Marko Pogačar.

Dobitnicom 17. nagrade Prozak za najbolji prozni rukopis za autore od 35 godina starosti proglašena je Marija Katalinić, za zbirku satiričnih priča radnog naslova "Kraljevstvo koje to nije", dok je Nagradu Na vrh jezika za godinu 2021. dobio Josip Čekolj za ciklus poezije "Dječak pred žetvu".

O autorima:

Marija Katalinić rođena je u Slavonskom Brodu, a živi u Zagrebu. Piše prozu. Bila je finalistica nagrada Sedmica i Kritična masa, kratke priče Gradske knjižnice Samobor i satire Gradske knjižnice Slavko Kolar u Čazmi. Gradska knjižnica u Šibeniku joj je 2021. godine dodijelila pohvalu za najbolji neobjavljeni haiku.

Josip Čekolj (Zabok, 1999.) prvostupnik je kroatistike te etnologije i kulturne antropologije. Trenutno pohađa diplomski studij kroatistike i povijesti ranoga novog vijeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovao je na književnim festivalima "Stih u regiji", "Rukopisi" i "Susret riječi". Ciklus pjesama "Vreme bokčije" objavio je u časopisu Poezija (2021.). Ciklus akrostiha "Rukovet noćnih putovanja", nastao u sklopu Revije malih književnosti, objavljen mu je u antologiji "Vrijeme misli" (2021.). Autor je slikovnice "Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom" (2020.).

Pjesnički rukopis "Dječak pred žetvu" pohvaljen je na Goranovu proljeću 2022.

Nagrada Prozak sastoji se od objave knjige fikcijske proze sa svim pripadnim autorskim pravima u izdanju naklade Jesenski i Turk, Prozak/Na vrh jezika prstena, te diplome. Nagrada Na vrh jezika sastoji se od objave zbirke poezije, Prozak/Na vrh jezika prstena i diplome.

Dobitnicima će nagrade biti svečano uručene na ovogodišnjem Festivalu prvi prozak na vrh jezika, kada će biti predstavljene i knjige prošlogodišnjih dobitnika.