u dobi od 77 godina

Preminuo američki pisac Winston Groom, autor romana 'Forrest Gump'

18.09.2020 u 11:37

Bionic
Reading

Autor romana 'Forrest Gump', po čijem je predlošku snimljen holivudski film s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi, umro je u dobi od 77 godina, objavili su u četvrtak američki mediji

Winston Groom umro je u srijedu u svome domu u mjestu Fairhope u Alabami, prenijeli su američki mediji citirajući gradonačelnicu Karin Wilson. 'Izuzetno smo tužni zbog te vijesti. On je ovdje bio ikona', rekla je Wilson za CNN i dodala da uzrok smrti nije poznat.

Prema lokalnom portalu AL.com, Groom je služio kao vojnik u Vijetnamu i dio svog iskustva utkao je u glavni lik romana Forrest Gump iz 1986. koji je stekao svjetsku slavu upravo zahvaljujući filmu i sjajnoj interpretaciji Toma Hanksa u naslovnoj ulozi.

Po povratku iz Vijetnama Groom je radio kao novinar za list Washington Star prateći pravosuđe i savezni pravosudni sustav, a otkaz je dao kako bi se posvetio pisanju. Prvi roman 'Better Times Than These' bio mu je objavljen 1978.

Groom je napisao i publicistička djela, između ostalog o Američkom građanskom ratu. Njegova knjiga 'Razgovori s neprijateljem' (1982.), priča o marincu u Vijetnamskom ratu koji je pobjegao iz logora i vratio se u kući u SAD da bi 14 godina poslije bio uhićen za dezerterstvo, bila je u konkurenciji za Pulitzerovu nagradu 1984. godine za publicistiku.