Filmski svijet tuguje

Gruzijski redatelj Otar Iosseliani preminuo u 89. godini

17.12.2023 u 20:08

Bionic
Reading

Gruzijski filmski redatelj Otar Iosseliani, poznat po filmovima 'Pastorala' i 'Ljubimci mjeseca', svijet je napustio u 89. godini života

O njegovoj smrti izvijestio je njegov prijatelj, fotograf Juri Rost.

Rođen u Sovjetskom savezu, Iosseliani je veći dio svoje karijere proveo u Francuskoj, gdje je privukao širu publiku snimanjem filmova koji su bili uvelike kritični prema zemlji koju je napustio.

Bio je fokusiran na prizore iz svakodnevnog života, no s udaljenim i ponekad sarkastičnim stilom, ali i kritičkom oštricom.

'Tugujemo. Otar Iosseliani, veliki filmski redatelj, sjajna osoba i moj bliski prijatelj, otišao je', napisao je Rost na svome kanalu na Telegramu.

Gruzijski premijer Irakli Garibašvili, rekao je da je duboko ražalošćen iznenadnim vijestima o Iosselianijevoj smrti, opisavši ga ka 'časnu figuru' gruzijske umjetnosti.

Iosseliani je rođen u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju, gdje je završio Konzervatorij. Neko vrijeme djelovao je kao glazbenik, a potom je završio Visoku filmsku školu (VGIK) u Moskvi. Kao redatelj igranih filmova debitirao je 1961., a svoj prvi dugometražni film, 'Opadanje lišća', snimio je 1966. godine. Dobio je dvije nagrade na festivalu u Cannesu.

Preselio se u Francusku 1982. godine nakon uspjeha s filmom 'Pastorala' na Berlinaleu. Žudio je za ostvarivanjem uspjeha u domovini, koja je dopustila samo ograničenu objavu filma.

Film 'Ljubimci mjeseca', snimljen 1984. godine, osvojio je posebnu nagradu žirija u Veneciji, a nakon toga festival redovito prikazuje njegove filmove.

2001. dobio je mnogobrojne međunarodne nagrade za film 'Zbogom, kopno'. 2011. godine primio je nagradu za životno djelo na međunarodnom filmskom festivalu u Muenchenu.