novi je projekt Kuće Nahero

Premijerno u 'Crnom mačku' – Koja je to 'predstava koju želimo gledati'?

04.02.2024 u 12:49

Bionic
Reading

'Predstava koju želimo gledati' novi je projekt Kuće Nahero nastao u koprodukciji s Empiria teatrom i suradnji s Crnim mačkom, klubom na zagrebačkoj adresi Mesnička 12, u kojem će se na Dan zaljubljenih, 14. veljače održati svečana premijera predstave, a zatim slijedi i njezina repriza, i to na istome mjestu 17. veljače s početkom u 20:30 sati

Tercet režije, osmišljavanja teksta i dramaturške prilagodbe odradio je cijeli autorski tim zajedničkim snagama, prije svega redateljica Rajna Racz, dramaturginja Dina Vukelić, te glumci Fabijan Komljenović i Melody Martišković, dvojac koji predstavu naposljetku i izvodi. Glazbu je skladao Marin Živković, za produkciju i oblikovanje svjetla zadužena Iva Srnec Hamer, dok je Judita Franković omogućila prikladnu kostimografiju, stoji u najavi.

Ravnopravni/e sukreatori/ce predstave Rajna Racz, Dina Vukelić, Melody Martišković i Fabijan Komljenović fokusiraju se na temu idealne predstave u neidealnim uvjetima na nezavisnoj sceni, promatrajući je kao neizvjesnu scenu. Dvoje mladih izvođača povezuje osjećaj egzistencijalne tjeskobe i neprekidnog čekanja – bolje prilike, vidljivosti, posla. Za vrijeme otegnutog čekanja, oni pokušavaju stvoriti predstavu u kojoj odnos prema umjetnosti (kazalištu) poprima dimenzije ljubavnog odnosa. Oni se u kazalište iznova zaljubljuju i odljubljuju, njime se fasciniraju i osjećaju prema istome bijes, idealiziraju ga i razočaravaju se. Oni su istraživači koji beskompromisno uplovljavaju u problem vlastite umjetnosti i njezina značenja u konzumerističkom društvu, balansirajući na granici između fikcije i fakcije.

Prije reprize premijere 'Predstave koju želimo gledati', 17. veljače od 18 do 20 sati, održat će se radionica 'Što se krije iza maske' koju će voditi afirmirana slikarica i psihologinja Tara Beata Racz, a u fokus stavlja maske kao dio naše svakodnevice, u kojoj tijekom interakcije s drugima nosimo 'prikladne' oblike maski, koji su nerijetko lažni te stoga dolazi do sve veće diskrepancije između našeg privatnog i javnog ja. Što se krije iza maske? Tko sam zapravo ja? Koje su moje autentične želje i potrebe? Mogu li biti svoj i iskren prema sebi, a prihvaćen? Na koje sve načine odustajem od svoje autentičnosti?, neka su od pitanja koja će se istraživati tijekom radionice. Budući da je broj polaznika ograničen, obavezna je prijava na uonahero@gmail.com.