POMOĆ U INTEGRACIJI

Vlasnik firme za uvoz radnika napravio rječnik hrvatskog za Nepalce

05.02.2024 u 09:39

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je prošle godine izdano oko 21.000 radnih dozvola za državljane Nepala, a jedan od najvećih problema Nepalcima u Hrvatskoj predstavlja jezična barijera. Kako bi im se olakšala komunikacija, vlasnik agencije za uvoz stranih radnika Joso Vuksan izradio je prvi nepalsko-englesko-hrvatski rječnik, izvijestili su iz Varaždinske županije

'Krajem 2021. godine prvi put smo temu integracije stranih radnika iz trećih zemalja otvorili na sjednici Županijske skupštine. Tada je na našem području bilo oko dvije tisuće stranih radnika. Danas ih je oko osam tisuća. Integracija stranih radnika važna je društvena tema, bez njih naše gospodarstvo teško da bi opstalo. Stoga je potrebno voditi brigu o tim ljudima, oni tu žive i rade, potrebno im je olakšati cijeli taj proces da se što lakše uklope u naše društvo, ali isto tako omogućiti hrvatskim građanima što normalniji život jer oni su gradili i stvarali naš kraj, općine, gradove i županiji i najnormalnije je da su nam na prvom mjestu. Jer, ako ne ovdje gdje će se osjećati dobro i komotno. Stoga pozdravljam inicijativu dr. sc. Jose Vuksana za izradom jednog takvog rječnika', rekao je župan Stričak tom prilikom.

Englesko-nepalsko-hrvatski rječnik uručen varaždinskom županu Stričaku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Varaždinska županija

Vlasnik agencije za uvoz stranih radnika dr. sc. Joso Vuksan objasnio je kako rječnik uz tekstualni dio, sadrži i slikovni opis određenih pojmova.

'Izrada ovog rječnika jedan je od važnijih koraka u integraciji stranih radnika. Hrvatsko-engleski-nepalski rječnik koji je napravljen za državljane Nepala trebao bi im olakšati komunikaciju kako u njihovom svakodnevnom životu, tako i u djelatnostima u kojima oni rade. Tako osim onih osnovnih pojmova, od „Dobar dan“, „Molim“, „Izvoli“, „Kako si?“, rječnik sadrži i rečenice koje se koriste u svakodnevnom životu, nazive dijelova tijela, dana u tjednu, godišnjih doba, nazive žurnih službi, alata, osnovnih namirnica i drugo. Upravo taj slikovni opis pojmova nadopunjuje tekstualni dio radi što bržeg upijanja informacija', objasnio je Vuksan.

Inače, nepalski jezik ubraja se u skupinu istočnopaharskih jezika. Ove jezike govori oko 14 milijuna ljudi, a konkretno nepalski jezik koristi više od 11 milijuna stanovnika. Nepalski se govori i u Indiji te Butanu.