'KAD-TAD'

Predstava Marine Pejnović o prirodi žene premijerno u &TD-u

24.11.2017 u 13:20

Bionic
Reading

Novi premijerni naslov zagrebačkog Teatra &TD bit će 27. studenoga, predstava 'Kad-tad', autorski projekt redateljice Marine Pejnović koji propituje biološku determiniranost ženske prirode

Predstava 'Kad-tad' nastaje u produkciji umjetničke organizacije RUPER i Teatra &TD, a prati tri žene različite životne dobi koje, uslijed banalne svakodnevnice i potrebe za eskapizmom, upadaju u krizu raslojavanja vlastite egzistencije. 

'Njih se tri međusobno ne poznaju - susreću se u čekaonici. Različitih su karaktera i imaju različite probleme, ali traganje za odgovorom i malom pauzom u životu ono je što ih povezuje', stoji u najavi.  

Od njih doznajemo kako je biti u krizi i problemu, što su sve pokušale kako bi se iz nje izvukle te se pitaju 'kada je kriza počela?', ali odbijaju reći istinu o onome što im se u stvari dogodilo i što dubinski žele. Kao što one tragaju za odgovorom, publika traga za istinom o njima samima, koju one nisu spremne odmah priznati.  

Autorica tekstualnih materijala je Ida Jurjević, iz čijeg je statusa na Facebooku proizašla i ideja za predstavu. Jurjević je, naime, u svojoj cvjećarnici bilježila crtice iz života vrlo često uparene s promišljanjima o literaturi koju je u tom trenutku proučavala. Za potrebe predstave materijal je proširen drugim dokumentarnim izvorima (autobiografskim, upitnik na koji su odgovarale anonimne žene), a inspiracija za teme improvizacija proizašla je iz filozofije Simone Weil ('Težina i milost') i teorije Camille Pagliae ('Seksualna lica').  

Autorski tim, uz redateljicu čine Mia Biondić, Nataša Kopeč i Ivana Krizmanić, koji i glume, scenograf je Igor Pauška, dok oblikovanje zvuka poptisuje Luka Gamulin.