Pravilnik književne nagrade roman@tportal.hr 2009.

Pravilnik književne nagrade roman@tportal.hr 2009.

11.02.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Pravilnik književne nagrade roman@tportal.hr 2009.

Na temelju Statuta književne nagrade roman@tportal.hr Upravni odbor u sastavu: Mija Pavliša, Tomislava Sila, Bojan Stilin, Mirela Hegediš i Anamaria Dorotić na sjednici održanoj dana 13. siječnja 2009. godine usvojio je:

PRAVILNIK KNJIŽEVNE NAGRADE roman@tportal.hr
za najbolji roman izdan od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2008.


OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Pravilnikom godišnje književne nagrade roman@tportal.hr (dalje: Pravilnik) utemeljitelj internetski portal tportal.hr (dalje: Utemeljitelj) želi pridonijeti vrednovanju autorskog rada, a prema postavljenim stručnim kriterijima. Pravilnikom se uređuje postupak prijavljivanja, rad žirija i objavljivanja dobitnika književne nagrade roman@tportal.hr (dalje: Nagrada).

Članak 2.

Nagrada se dodjeljuje autoru za najbolji roman, prvo izdanje romana objavljeno na hrvatskom jeziku i izdano kod izdavača registriranog u Republici Hrvatskoj, u razdoblju od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2008. (dalje: izborno razdoblje).

Članak 3.

Odluku o dobitniku Nagrade donosi stručni žiri koji pri ocjenjivanju djeluje prema umjetničkim i stručnim standardima. Članovi žirija su odgovorni za sastavljanje šire liste te uže liste kandidata za Nagradu.

Žiri Nagrade sastavlja Utemeljitelj nagrade.

Žiriranje će se održati u tri kruga. Širi krug kandidata, 11 naslova, bit će objavljen u ožujku 2009, a uži krug kandidata, finalnih pet naslova, bit će objavljen u svibnju 2009.

Članak 4.

Nagrada se sastoji od čeka u iznosu od 100 tisuća kuna neto. Nagrada ne može biti podijeljena na više autora ili više romana, kao ni uskraćena.

UVJETI NATJEČAJA

Članak 5.

Izdanja za Nagradu prijavljuju se na temelju poziva Upravnog odbora Nagrade objavljenog na internetskoj stranici roman.tportal.hr u razdoblju od 12. veljače do 23. veljače 2008.

Predlagatelj je izdavač romana ili autor romana.
Predlagatelj se, u slučaju podnesene prijave, obavezuje na svečanosti proglašenja dobitnika Nagrade osigurati nazočnost nominiranih autora.

U slučaju suizdanja, naslov prijavljuje jedan od nakladnika.

Upravni odbor pridržava pravo uvida u svu potrebnu dokumentaciju radi utvrđivanja prava ispravnosti prijava.

Članak 6.

Upravni odbor ima pravo tražiti ispravak prijave od predlagatelja, ako je to moguće, odnosno ne uvrstiti u konkurenciju neispravne ili nepotpune prijave.
Upravni odbor o pravovaljanosti prijava punovažno odlučuje većinom glasova članova nazočnih na sjednici, pa se tek tako utvrđene prijave upućuju na glasovanje žiriju.
Konačan popis svih prijava prije slanja žiriju utvrđuje Upravni odbor.

Članak 7.

Na natječaju može konkurirati roman, pod uvjetom da njegov izdavač ili predlagatelj osigura članovima žirija sedam primjeraka kandidiranog romana i jedan primjerak kandidiranog romana u svrhu promocije naslova. Kopije romana dostavljaju se organizatoru nagrade najkasnije do 24. veljače 2009. godine. Adresa na koju se dostavljaju romani je: tportal.hr (za književnu nagradu), Savska 32, 10000 Zagreb.

Konkurirati mogu romani koji su ranije nagrađivani nekom književnom nagradom.

Ne mogu se natjecati ponovljena izdanja.

Stručni žiri može nakon završetka prijava 23. veljače, a do 26. veljače u konkurenciju pozvati bilo koji drugi roman objavljen u razdoblju predviđenom trajanjem natječaja, ako taj naslov nije kandidiran.

DODJELA NAGRADE

Članak 8.

Pobjedniku natječaja nagrada će biti dodijeljena na Zagrebačkom sajmu knjiga u knjižari Profil Megastore u Zagrebu u svibnju 2009.

Članak 9.

Izmjene i dopune ovog Pravilnika, kao i njegovo tumačenje, utvrđuje Upravni odbor te o svemu obavještava sudionike u natjecanju.