NAKON IZOLACIJE

Povratak u kazališta: Provjerili smo koje se predstave nude od Zagreba do Dubrovnika

20.05.2020 u 14:03

Bionic
Reading

Nakon splitskog HNK, koji je u ponedjeljak uz sve mjere opreza izveo prvu predstavu nakon izbijanja koronavirusa, komičnu dramu 'Laponiju', i drugi domaći teatri narednih dana najavljuju svoje predstave. Provjerili smo što nas očekuje

Zagrebačko kazalište mladih nakon dvomjesečne stanke vraća se na scenu 27. svibnja predstavom 'Hejteri' Dine Pešuta u režiji Judite Gamulin, a koja igra i 28. i 29. svibnja te 2. i 3. lipnja.

'Huddersfied' Renea Medvešeka na rasporedu je 5., 6. i 7. lipnja, 'Dobro je dok umiremo po redu' Aleksandra Švabića od 9. do 14. lipnja, a 'Eichmann u Jeruzalemu' Jerneja Lorencija 17. i 18. lipnja.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu vraća se 'Mačkom na vrućem limenom krovu', klasičnim dramskim tekstom američkog dramatičara Tennesseeja Williamsa u režiji Paola Magellija, sa Zrinkom Cvitešić i Filipom Vidovićem u glavnim ulogama. Predstava je odabrana za prvu HNK-ovu povratničku jer u njoj, kako je rekla intendantica Dubravka Vrgoč, nema doticanja, prikazuje se 27. i 28. svibnja te 1. i 2. lipnja. U idućem razdoblju predviđena su 294 sjedala u gledalištu, rekla je Vrgoč.

Uz to, 26. svibnja najavljuju koncert Opere HNK.

'Prvi koncert unutar zgrade kazališta, nakon što ansambl Opere još uvijek nastupa u zagrebačkim kvartovima, emotivan je događaj kako za gledatelje tako i za izvođače. Iznimno smo uzbuđeni zbog ponovnog otvaranja kazališta. Zatvoriti kazalište traumatičan je čin, napose u vremenu kada nismo znali kada ćemo ga i pod kojim uvjetima ponovno moći otvoriti. Stoga se zajedno s našim umjetnicima i našom publiku veselimo novom početku', rekla je Vrgoč o koncertu koji počinje u 19.30 sati. Gledatelji će, najavljuju iz HNK, za 70 kuna slušati djela Vatroslava Lisinskog, Josepha Haydna i Gabriela Fauréa u izvedbi prvakinje Opere Valentine Fijačko Kobić te zbora Opere zagrebačkog HNK. Drugi dio koncerta bit će posvećen komornoj glazbi Felixa Mendelssohna koju će izvesti gudači orkestra Opere HNK u Zagrebu, gudački oktet u Es-Duru, Op.20.

Satiričko kazalište Kerempuh ponovno kreće s programom 27. svibnja izvedbom svoje nove predstave 'Gruntovčani', koja je na rasporedu još i 28. i 29. svibnja te 2. i 3. lipnja. Predstava je, u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića, premijerno izvedena početkom ožujka, neposredno prije nastupa pandemije, zbog čega je desetak predstojećih rasprodanih izvedbi moralo biti otkazano.

Iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku ovih dana još uvijek nemaju predstave u gledalištu, ali kao zamjenu nude također glazbeni program - koncerte svog gudačkog kvarteta u dvorištu, od kojih je prvi na programu 22. svibnja u 17 sati.

Glumci su, uz to, počeli s čitaćim probama za predstavu 'Kolo' austrijskog dramatičara Arthura Schnitzlera, u režiji petero autora, od kojih troje i glumi u predstavi. Na kazališne daske stiže u lipnju, a ravnateljica Drame Petra Blašković rekla je da su se odlučili za to djelo jer ima vrlo mali broj glumaca, ukupno njih deset, te dvoje po sceni.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci 20. svibnja donosi monokomediju o životu u izolaciji, 'Il bonsai ha i rami corti / Bonsai ima kratke grančice' u režiji Giuseppea Nicodema. Predstava je nastala za vrijeme izolacije, u dnevnom boravku, s mišlju na budućnost i ljepotu života. Izvodi ju mlada glumica Talijanske drame, ujedno koautorica teksta, Serena Ferraiuolo.

I riječko Gradsko kazalište lutaka s aktivnošću počinje 20. svibnja, a predstave će, osim u prostoru samog kazališta, izvoditi u gradskim četvrtima.

Program povratka, prema riječima ravnateljice GKL-a Rijeka Magdalene Lupi Alvir, nosi naziv 'Lutkarsko se vraća kući', a u sklopu njegova dijela - 'U lutkarsko s prozora' Almire Štifanić - izvest će predstavu 'Pokreni priču: Čarobna svirala', najprije u srijedu kod marketa Brodokomerca na Donjoj Vežici (18 sati), potom u četvrtak na zapadnom dijelu grada, u četvrti Krnjevo, kod kafića Alibi (18 sati) te u subotu na Korzu, pred zgradom gradskog poglavarstva (11 sati).

Predstava se, prema Štifanić, temelji na dječjoj potrebi za kretanjem. 'Uz jednostavne vježbe koje djeca izvode tijekom 20-minutne predstave, ona uče i o oblicima i bojama', rekla je.

Ravnateljica Lupi Alvir najavila je i početak djelovanja kazališta lutaka u vlastitoj zgradi. Tako će u petak i subotu izvesti predstavu 'Četiri godišnja doba' autorice teksta i ilustracije Pike Vončine i redateljice Irene Rajh. To je jedna od pričopredstava riječkog GKL-a, u kojoj glumac Damir Orlić uz pomoć ilustracija prepričava priču djeci. Zbog potrebe održavanja razmaka među gledateljima, uobičajenih 126 mjesta u gledalištu GKL smanjeno je na oko 40.

Termini izvedbi su 22., 23., 28. i 29. svibnja u 18 sati, a cijena ulaznice je popularna, 15 kuna.

Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula otvara svoja vrata 22. svibnja predstavom talijanskog nobelovca Darija Foa 'Mistero Buffo', u izvedbi Valtera Roše, temeljenom na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno lakrdijaša koji svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom čitanju biblijskih tema.

Iz Hrvatskog narodnog kazališta Zadar javljaju da im je prva predstava koju će publika moći pogledati 'Tri verzije života' premijerno prikazana krajem 2019., u režiji Nine Kleflin, a nastala prema djelu Yasmine Reze, francuske spisateljice, glumice i redateljica, jedne od najizvođenijih suvremenih francuskih dramatičarki. Na daskama zadarskog HNK igrat će dva dana, 26. i 27. svibnja, s početkom u 20 sati, a ulaznice su u prodaji od 22. svibnja.

'Publika ulazi u kazalište od 19.30 sati prema preporukama HZJZ-a. Ulaznice neće biti numerirane', poručuju iz zadarskog HNK, a koji 29. svibnja sprema predstavu Kerekesh teatra 'Pod hitno na hitnu', a potom 'Ledu' 4. lipnja.

Predstave će, kažu, moći gledati samo dramski pretplatnici uz predočenje pretplatničke iskaznice, a posljednju pretplatničku predstavu, 'Hanibal podzemni' slovenskog redatelja Matjaža Latina, HNK Zadar planira za jesen.

Dubrovačko Kazalište Marina Držića otvara blagajnu 25. svibnja, a objavili su i program za lipanj i srpanj. Prva predstava im je 4. lipnja u 20 sati ispred KMD-a, gdje će glumci u režiji Srđane Šimunović izvesti hommage Ivi Vojnoviću, pod nazivom 'Glumci Gradu (Hommage Ivu Vojnoviću)'.

Nakon toga, 11. lipnja, na Velikoj sceni KMD-a slijedi 'Prosidba', jednočinka Antona Pavloviča Čehova u režiji Helene Petković i u izvedbi Branimira Vidića, Jasne Jukić i Zdeslava Čotića.