otvoreno o kulturi

Obuljen Koržinek: Pomoći ćemo kulturnjacima i kreativcima u prilagodbi na 'novo nenormalno'

19.05.2020 u 23:36

Bionic
Reading

U Hrvatskoj su, nakon dva mjeseca stanke zbog pandemije izazvane koronavirusom, ponovno dopušteni koncerti, predstave i projekcije filmova u kinima. Koliku je štetu pretrpjela kultura u dva mjeseca i kada će se oporaviti, kako sada izgleda odlazak u kazalište, kino ili na koncert, neka su od pitanja na koje odgovaraju gosti HRT-ove emisije 'Otvoreno'

Nismo još blizu vraćanja u normalu, sve je neizvjesno, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek govoreći u 'Otvorenom' o tome mogu li se događanja u kulturu 'vratiti u normalu'.

'Sve nas drži optimizam da se ipak vraćamo, posebno u nekim područjima, stvaranju i kontaktima s publikom', kazala je. Osvrnuvši se na današnju konferenciju ministara kulture u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, istaknula je da je Hrvatska jedna od prvih država koja je, možda malo ambicioznije, krenula s otvaranjem.

'Određena područja kulture moći će se relativno vratiti nekom normalnom ritmu stvaranja i normalnim okolnostima, međutim za neka područja bojim se da ćemo dosta dugo vremena živjeti u jednom drugačijem okruženju. To se posebno odnosi na one događaje gdje prisustvuje veliki broj ljudi. Međutim, važno je da pokrenemo ponovno produkciju', rekla je.

Napomenula je da i umjetnici, ali i publika jedva čeka ponovna nastupanja. Dodala je da se pokreće natječaj za one koji neće moći nastaviti stvarati, ipak stvaraju neke druge sadržaje, a da za to budu honorirani.

'Za koji dan ćemo raspisati natječaj 'Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama', kako bismo pomogli u troškovima prilagodbe na to 'novo normalno' ili 'novo nenormalno', kako volim to zvati. Počeli smo puno aktivnije raditi sa svim ravnateljima festivala i manifestacija da se to reprogramira i da se programska sredstva koja smo stavili na raspolaganje, a ništa nismo rezali od programskih sredstava nego i dodali još 40 milijuna kuna u krizni fond, da to počnemo trošiti za one programe i sadržaje koji će se moći odvijati', izjavila je ministrica.

Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu, kazala je da su u HNK-u predviđena 294 sjedala u idućem razdoblju za vrijeme održavanja predstava.

'Glumci su počeli s probama. Odlučili smo izvesti premijeru krajem lipnja, a trebali smo ju izvesti u svibnju. Radi se o 'Kafki na žalu' Murakamija. Baletani su počeli vježbati, pa im treba kondicijskih vježbi od oko mjesec dana da bi ponovno došli u formu', rekla je Vrgoč dodajući da je glumcima nešto lakše jer su oni za ovo vrijeme radili kod kuće.

'Mačka na vrućem limenom krovu' bit će prva predstava koja se vraća na kazališne daske, zato jer u predstavi nema doticanja.

'To je neka mogućnost da na sceni pokažemo socijalnu distancu', istaknula je.

  • +2
Otvoreno o kulturi Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Vinko Brešan, ravnatelj ustanove Zagreb-film, kazao je da animirani film ima jednu prednost jer autori animiranog filma provode epidemiološke mjere već zadnjih 30 godina.

'Priroda animiranog filma je da se radi u nekoj izoliranoj situaciji. Ljudi rade za kompjutorima. Ono što se nama dogodilo je da je stalo financiranje i lokalne samouprave i Hrvatskog audio-vizualnog centra. Autori pak rade i dalje. Oni su vrijedni ljudi, entuzijasti. No programska sredstva grada za 2020. nisu došla niti dok još nije bilo zabrane', rekao je.

Maja Vukić, predsjednica Hrvatske udruge producenata, podsjetila je da je Nacionalni stožer civilne zaštite jučer dopustio da snimanja mogu početi.

'Neka manja snimanja se mogu događati, ali neka veća, kompleksnija zahtijevaju dugoročno planiranje. To je nešto što se ne može pokrenuti od danas na sutra. Za to je potrebno mjesec dana. Mi smo dosta nezgodno dočekali situaciju što se tiče Covida, jer je audio-vizualna industrija projektna budući da ona uglavnom angažira slobodnjake, male kuće. Tada, kada projekt stane, oni nemaju prihoda. To je jedan težak period', rekla je Vukić i dodala da će se krenuti s velikim igranim serijama.

  • +5
Zagreb: Studenti ADU pokrenuli projekt Drive in kultura Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Nikša Bratoš, glazbeni producent rekao je da je u vrijeme krize koronavirusa glazba našla svoj put do slušatelja.

'To je jedan ekonomsko neopravdani model kad je riječ o glazbenicima. Slušatelj će dobiti glazbu, ali oni koji su je stvarali, nažalost neće dobiti ništa', kazao je. Napominje da su glazbenici 'osuđeni sami na sebe' kada je riječ o financiranju. Ističe da je i glazbenicima bitno planiranje, posebno ako je riječ o nekom većem koncertu. Tada im je potrebno barem mjesec do mjesec i pol za sve potrebno.

'Bilo kakav koncert s publikom, posebno sa stajaćom, nešto je što će još dosta pričekati. Na nama je da čekamo kada će sve postati normalno ili da se probamo prilagoditi situaciji pa da nam se pokriju osnovni troškovi pa da je ekonomski opravdano ono što radimo', rekao je. Istaknuo je da su glazbenici i dalje stvarali te da će neki projekti 'ugledati svjetlo dana', ali da će izvedbeni dio zaustavljen i ne zna se kada će biti pokrenut.

Jadranka Islamović, izvršna direktorica i članica Uprave Blitz-CineStara, kazala je kako se nada da će uvjeti za otvaranja kina biti omogućeni do kraja lipnja.

'Surađujemo s Ministarstvom kulture, a s HZJZ-om dogovaramo mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se ostvarila sigurnost posjetitelja i zaposlenika. Ono što je specifično je da se multipleksi nalaze u šoping centrima tako da je i naše otvaranje pomaknuto za iduću fazu', dodala je.