PONAVLJANJE GRADIVA IZ KNJIŽEVNOSTI

Osječki HNK pomaže maturantima u polaganju državne mature

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.05.2020 13:32
  • Objavljeno 14.05.2020 u 13:32
Vjekoslav Janković

Vjekoslav Janković

Izvor: Screenshot / Autor: HNK Osijek

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu u četvrtak je predstavljen projekt 'HNK u Osijeku za maturante', koji bi maturantima trebao pomoći u ponavljanju gradiva iz književnosti za državnu maturu.

Kako je na konferenciji za novinare rekla intendantica Dražena Vrselja, to je kazališno-virtualni premijerni program koja treba pomoći maturantima u ponavljanju gradiva iz zadanog materijala književnih djela iz Hrvatskog jezika i književnosti kako bi se pripremili za taj dio državne mature.

Projekt su pripremili glumci dramskog ansambla u suradnji s profesorima i maturantima iz osječkih srednjih škola, za što su dobili potporu od Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

'Naši maturanti nalaze se u vrlo neuobičajenoj školskoj godini prepunoj stresa i frustracija i sigurna sam da je ovo projekt koji će im pomoći da se bolje pripreme za maturu. Video uradci su na YouTube kanalu našeg HNK, za sada ih je sedam, a idućeg tjedna postavit ćemo još šest i mogu ih koristiti maturanti iz cijele Hrvatske', rekla je Vrselja.

Glumci osječkoga dramskog ansambla dočaravaju zadana djela i oživljavaju likove iz književnih djela te kao vrsni znalci pisane riječi govore o autoru, o djelu i samim ulogama koje tumače, dodala je Vrselja.

Naglasila je kako se dramska umjetnost i inače bavi oživljavanjem pisane riječi, te joj dodaje dimenziju života na sceni.

'Svjesni poteškoća s kojima se susreću učenici u raznolikim književnim djelima te dramskim tekstovima, želja nam je upravo za njih oživjeti zadane ulomke te im tako približiti sadržaj i omogućiti razumijevanje', zaključila je Vrselja.

Neka od djela iz kojih tumače likove su Sofoklova 'Antigona', Kafkin 'Preobražaj', Krležini 'Gospoda Glembayevi', Ibsenova 'Nora' i druga koja su na redovnom popisu lektire za maturu.

Tatjana Roth, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport ustvrdila je kako je ovaj projekt osječkog HNK veliki doprinos održavanju života i kulture u ovim teškim vremenima. 'Na ovaj način glumci dramskog ansambla su maturantima približili sadržaj zadanih književnih djela i omogućili im da ta djela dožive na jedan potpuno novi način. HNK je dokazao da, iako ne radi, to ne znači da ne živi i ne stvara, kao i da njegovi glumci doista žive za svoju publiku', rekla je Roth.

Mirta Faktor, profesorica Hrvatskog jezika i književnosti u Medicinskoj školi i jedna od sudionica projekta dodala je kako imaju povratne informacije od maturanata koji im zahvaljuju na realizaciji projekta te ističu kako će im on pomoći u pripremi za državnu maturu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!