NAKON IZOLACIJE

Prva predstava nakon izbijanja koronavirusa: Uz sve mjere opreza u spitskom HNK izvedena komična drama 'Laponija'

18.05.2020 u 23:43

Bionic
Reading

Uz sve mjere epidemiološke zaštite, na velikoj sceni splitskg HNK u ponedjeljak je izvedena komična drama 'Laponija Cristine Clemente i Marca Angeleta u režiji Nenni Delmestre, a riječ je o prvoj predstavi u nekoj hrvatskoj kazališnoj kući nakon izbijanja pandemije koronavirusa

'Splitski HNK može primiti 660 gledatelja, a ovu je predstavu gledalo 154 gledatelja. Oni su nosili zaštitne maske i bili raspoređeni na propisanoj udaljenosti radi izbjegavanja socijalnog kontakata. Bili su raspoređeni u svaki drugi red', pojasnio je glasnogovornik toga kazališta Davor Vuković.

  • +8
'Laponija', prva predstava nakon epidemije koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Svi su gledatelji za ovu predstavu dobili besplatne ulaznice, a prilikom ulaska na predstavu mjerena im je temperatura, ruke su prali dezinfekcijskim sredstvom, a obuću su brisali na otiraču natopljenom sredstvom za dezinfekciju. Tehničko osoblje ove predstave na obući je nosilo plastične zaštitne vrećice što je također jedna od epidemioloških mjera za ovakve događaje.

Pod pozornice splitskog HNK-a također je bio dezinficiran.

Intendant splitskog HNK-a Srećko Šestan je najavio kako će ova predstava zbog velikog zanimanja publike biti izvedena u tom kazalištu i 20. svibnja također uz sve nužne epidemiološke mjere zaštite. Redateljica Nenni Delmestre je izjavila je kako 'Laponija' žanrovski jest komedija, ali s vrlo ozbiljnim oštricama koje se zabijaju u naše intimno i društveno tkivo.

'Riječ je o drami sa smiješnim, duhovitim replikama i reakcijama, ali u kojoj duhovitosti proizlaze iz kulturoloških razlika koje zapravo govore o nekim činjeničnim stanjima', rekla je Delmestre.

Komična drama Laponija Cristine Clemente i Marca Angeleta praizvedena je u siječnju 2019. u Barceloni, a već u prosincu iste godine uslijedila splitska produkcija koja je večeras doživjela svoju 20. izvedbu.

U središtu radnje dva su bračna para. Supružnici Monika (Monika Vuco Carev) i Robi (Siniša Novković) iz Dalmacije (u izvornom tekstu iz Katalonije) dolaze u posjet Monikinoj sestri Neli (Zorana Kačić Čatipović) koja je u braku s Fincem Olavijem (Nikša Arčanin) i već 10 godina živi u Finskoj. No, umjesto idiličnog božićnog obiteljskog okupljanja u domovini Djeda Mraza, likovi ulaze u čitav niz žestokih dramskih sukoba za koje su, na prvi pogled, okidač dijametralno suprotstavljeni mediteranski i skandinavski mentaliteti, stavovi o odgoju djece, te o poželjnom i nepoželjnom ponašanju.

Splitsko HNK je zbog epidemije koronavirusa bilo zatvoreno 11. ožujka.