najuglednija domaća filmska nagrada

Podijeljene Zlatne arene: Ovo je najbolji film 69. Pula Film Festivala

23.07.2022 u 23:07

Bionic
Reading

Velika Zlatna arena za najbolji film 69. Pula Film Festivala dodijeljena je u subotu filmu 'Zbornica' redateljice Sonje Tarokić, koji je dobio još četiri Zlatne arene, a nagradu publike Zlatna vrata Pule osvojio je film 'Nosila je rubac črleni' redatelja Gorana Dukića

Nagrađeni film 'Zbornica', producentice Ankice Jurić Tilić, osvojio je još četiri Zlatne arene i to za režiju koja je pripala redateljici Sonji Tarokić, za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena je Stojanu Matavulju, za najbolju sporednu žensku Nives Ivanković te za montažu koja je pripala Borni Buljeviću.

<< O filmu 'Zbornica' pročitajte u kritici tportalove Zrinke Pavlić >>

Trailer filma 'Zbornica' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Film 'Stric' redatelja Davida Kapca i Andrije Mardešića osvojio je dvije Zlatne arene i to za scenarij koja je dodijeljena redateljima filma Andriji Mardešiću i Davidu Kapcu te za kostimografiju koja je pripala Ani Savić Gecan.

Dvije Zlatne arene dobio je i film 'Punim plućima' redatelja Radislava Jovanova i to za fotografiju koja je pripala Stanku Hercegu te za za oblikovanje zvuka Frani Homenu.

Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena je Lani Barić za ulogu Vesne u filmu 'Glava velike ribe' redatelja Arsena Uremovića dok je Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodijeljena Ljubi Zečeviću za ulogu Jože u filmu 'Nosila je rubac črleni' redatelja Gorana Dukića.

<< O filmu 'Nosila je rubac črleni' pročitajte u kritici tportalove Zrinke Pavlić >>

Trailer filma 'Nosila je rubac črleni' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Zlatna arena za masku pripala je Ani Bulajić Črček za film 'Illyricvum' redatelja Simona Bogojevića Naratha. Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodijeljena je scenaristici i redateljici Nini Violić za film "Baci se na pod".

<< Vanja Sremac, producentica filma Nine Violić 'Baci se na pod': Hrvatski film je dobar, ali mu nedostaje vidljivosti na domaćem tržištu >>

'Baci se na pod' trailer Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZFF

Ocjenjivački sud ovogodišnjeg 69. Pulskog filmskog festivala činili su predsjednik Stefan Ruzowitzky te članovi Rita Di Santo, Miran Miošić, Zrinko Ogresta i Marija Škaričić a Zlatne arene svečano su dodijeljen u subotu navečer u pulskoj Areni.

Nagrada za najbolji film u Međunarodnom programu pripala je filmu 'Dani suše' redatelja Emina Alpera dok je publika glasovanjem za Međunarodni program, dodijelila diplomu filmu 'Ljeto kada sam naučila letjeti' redatelja Radivoja Andrića.

  • +11
Pressica Glava velike ribe i Zbornica Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa u sastavu Danica Čurčić, Jure Pavlović i Christian Routh odlučio je Zlatnu arenu za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodijeliti Snježani Sinovčić Šiškov za film 'Ljeto kada sam naučila letjeti' redatelja Radivoja Andrića, a za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju filmu 'Dani suše' redatelja Emina Alpera. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda dodijeljeno je filmu 'Vizija leptira' redatelja Maksima Nakonečnog.

Po završetku svečane dodjele nagrada u pulskom amfiteatru prikazana je hrvatska premijera britanske biografske drame 'Belfast' koju je režirao slavni Kenneth Branagh. Film je osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima, ali i filmsku nagradu Oscar za najbolji originalni scenarij.

Film Nosila je rubac črleni Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo