GRADSKO KAZALIŠTE ŽAR PTICA

Počeo Naj, naj, naj festival dječjih predstava, ove godine posvećen je borbi protiv vršnjačkog nasilja

26.02.2020 u 14:36

Bionic
Reading

Ravnatelj Gradskog kazališta Žar ptica Drago Utješanović otovrio je u srijedu jubilarni međunarodni '20. Naj, naj, naj festival' dječjih predstava, koji je ove godine posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja

Jubilarni, 20. međunarodni Naj, naj, naj festival, koji je ove godine posvećen borbi protiv vršnjačkog nasilja, otvoren je u srijedu u zagrebačkom kazalištu Žar ptica.

Ravnatelj kazališta Žar ptica Drago Utješanović istaknuo je tom prigodom da kazalište, pogotovo dječje, mora imati važno mjesto u društvenoj zajednici i dijeliti odgovornost u odgoju i svim izazovima koje nosi djetinjstvo.

Stoga je kazalište Žar ptica, naglasio je, sezonu 2019./20. posvetilo borbi protiv vršnjačkog nasilja, koja se temelji na predstavi 'Ako kažeš, gotov si!'.

Ako kažeš, gotov si! Izvor: Promo fotografije / Autor: GK Žar ptica

Tako je i ovogodišnje posebno, jubilarno izdanje Naj, naj, naj festivala sastavni dio velikog projekta 'NAJjače protiv vršnjačkog nasilja', napomenuo je.

Na taj ih način želimo potaknuti da kazališta ne budu proklamativno mjesta 'Nulte stope tolerancije na nasilje', već da svojim odnosom prema nasilju i vlastitim projektima njeguju i žive školu bez nasilja, istaknuo je ravnatelj dodavši kako će predstave biti popraćene radionicama za djecu i roditelje pod stručnim vodstvom.

Nakon otvorenja festivala humanitarnu malonogometnu utakmicu s učenicima Osnovne škole Gračani odigrale su osobe iz javnog života, među kojima su Damir Hoyka, Tomislav Jelinčić, Krešo Dolenčić, Filip Juričić, Vedran Mlikota, Matko Knešaurek te glumci i ravnatelj kazališta Žar ptica.

Na festivalu, koji traje do 1. ožujka, bit će izvedeno šest domaćih predstava - 'Lažeš Melita' (GKL Split), 'Blizanke' (KMD Dubrovnik), 'Bajka o ribaru i ribici' (GK Zorin dom Karlovac), 'Huligan' (Mala scena),'Vuka se ne bojim ja' (Pinklec Čakovec) i 'Ako kažeš, gotov si!' (GK Žar ptica), te dvije inozemne predstave - 'Idemo na pecanje' (Španjolska) i 'Akademija čarobnih tajni' (Izrael). 

Sav prihod od prodaje ulaznica na festivalskim predstavama po simboličnoj cijeni od 10 kuna, namijenjen je potpori školskih projekata protiv vršnjačkog nasilja u osnovnim školama diljem Hrvatske.

'Naj, naj, naj festival' osnovala je 2001. godine Marija Sekelez kao smotru najboljih dječjih predstava iz cijele Hrvatske. Godine 2007. festival je postao međunarodni pa se od tada pozicionirao kao nezaobilazno mjesto na karti kulturnih manifestacija za djecu.

Dosadašnji 'Naj, naj, naj festivali' djeci su donijeli 272 predstave, od kojih 61 iz inozemstva: Japana, Jakutske, Rusije, Južne Koreje, Španjolske, Litve, Izraela, Finske, Belgije, Francuske, Nizozemske, Italije, Mađarske, Slovenije, Rumunjske, Bugarske, Poljske, Češke, Ugande, Gruzije i Austrije itd. Festivalske predstave pogledalo je ukupno 74.280 gledatelja.