TURNER PRIZE

Ovogodišnja dobitnica je mlada britanska kiparica Helen Marten

06.12.2016 u 13:30

Bionic
Reading

Na svečanoj ceremoniji u Londonu proglašena je dobitnica glasovite Turner Prize za 2016. godinu, i to 31-godišnja britanska umjetnica Helen Marten. Stručni žiri je objavio da je fasciniran ‘kompleksnošću njezinih skulptura’ koje odlikuju ‘nevjerojatna formalna kvaliteta te kombinacija različitih materijala i tehnika’

Otkako je 1984. Galerija Tate počela dodjeljivati Turner Prize, tj. Nagradu Turner - inače nazvanu po slavnom britanskom slikaru iz 19. stoljeća J.M.W. Turneru - ovo se priznanje etabliralo kao jedno od najvažnijih na umjetničkoj sceni. Nagrada Turner se dodjeljuje umjetnicima do 50 godina starosti, a donosi i novčani iznos, ove godine u vrijednosti od 25 tisuća funti.

Među dobitnicima Turner Prize su brojni poznati vizualni umjetnici poput Gilberta & Georgea, Damiena Hirsta i Tracy Emin, a tom se društvu sada pridružila i 31-godišnja Helen Marten. Ova mlada britanska kiparica bila je u konkurenciji za nagradu s Michaelom Deanom, Josephine Pryde i Antheom Hamilton, a o pobjedniku je odlučivao stručni žiri u sastavu Michelle Cotton, Tamsin Dillon, Beatrix Ruf, Simon Wallis i Alex Farquharson (predsjednik i ravnatelj Tate Britain).

Helen Marten stvara skulpture od najrazličitijih materijala te potiče posjetitelje da ih istražuju kao da se nalaze na arheološkom nalazištu, piše Guardian.

Predsjednik žirija Farquharson je izjavio da rad Helen Marten ‘reflektira stanje u svijetu’, koje se ‘sve više ubrzava, naročito pod utjecajem interneta’. Pohvalio je to što u radu nagrađene postoji fluidnost koja jednu sliku pretvara u drugu.

Dobitnica Turner Prize Marten je pak izjavila kako je duboko počašćena ovim priznanjem te je najavila da će novac od nagrade podijeliti s ostalim finalistima.

Izložba radova svih nominiranih umjetnika traje u londonskom Tateu do 2. siječnja 2017.