SMOTRA FOLKLORA

Otvoreni 55. Đakovački vezovi

03.07.2021 u 00:22

Bionic
Reading

Manifestacija izvornog narodnog folklora 55. Đakovački vezovi svečano je otvorena u u petak navečer ispred katedrale na Strossmayerovom trgu, uz scensku sliku 'Moja duša bećarska…'

Ta je scenska slika, prema stihu pjesme Slavonskih Lola, posvećena 'bećarluku', a izvode je glumci, vokalni solisti, KUD-ovi i tamburaški sastavi, po scenariju đakovačkog književnika Mirka Ćurića i uz režiju Darka Milasa.

Svečanost su otvorili izaslanica predsjednika Vlade i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, generalni konzul Mađarske u Hrvatskoj Janos Fuzik i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Dok je Tramišak istaknula kako su Vezovi najveći festival tradicije u Hrvatskoj, Fuzik je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnja zemlja partner Mađarska, a predstavlja se gastronomijom, folklorom i starim zanatima.

'Tradicija, narodno ruho, ljubav, ponos i prkos - sve su to Đakovački vezovi u srcu Slavonije', rekao je Mandarić.

Na svečanosti otvrenja su, među ostalima, bili i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, počasni građanin Đakova Vladimir Šeks, đakovački biskupi predvođeni đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem i drugi.

Program Vezova nastavlja se u subotu dok je u nedjelju središnja manifestacija - svečani mimohod, u kojem sudjeluje više od 40 folklornih skupina, 30 zaprega i 70 jahača.

Vezovi će biti zatvoreni u nedjelju navečer, 4. srpnja.